Militaru: Nu înţeleg cum s-a ajuns la împărţirea românilor pe criterii politice

Reporter: Fiind aproape de finalul campaniei electorale, ne puteţi spune care sunt lucrurile care v-au marcat cel mai mult în aceste săptămâni. Să începem cu cele bune !

Constantin Severus Militaru: Să ştiţi că nu sunt puţine cele bune! Am fost impresionat în Samarineşti de faptul că un localnic a păstrat afişul meu electoral de acum patru ani. A ţinut să mi-l arate şi să-mi spună că nu este singurul care-l mai are. M-au emoţionat copiii, în Turceni şi Drăgoteşti am întâlnit câţiva dintre cei care au fost incluşi în programul de premiere a celor mai buni la testările naţionale, pe care l-am început acum patru ani. Copiii sunt liceeni acum, mă consideră prietenul lor şi asta înseamnă foarte mult pentru mine. La fel de mult mă bucură faptul că aproape peste tot am aflat că oamenii ştiau ce făcusem pentru comuna lor, semn că primarii lor au ignorat culoarea politică (majoritatea primarilor din colegiul meu sunt ai PSD) şi au ales le să spună adevărul despre ce am făcut, cu siguranţă şi despre ce nu am putut face, dar este important că nu au ales să-şi mintă oamenii, lucru demn de tot respectul.

Rep.: Dezamăgirile sunt într-un număr mai mare?

C.tin Severus Militaru: Au fost şi dezamăgiri legate de această campanie, dar sunt mai puţine. Din păcate, cea mai mare dintre ele vine de acasă. Dacă în alte localităţi, pe care le-am sprijinit mai puţin decât am făcut-o pentru Motru, primarii nu au evitat de-a lungul celor patru ani să spună oamenilor cine i-a ajutat să obţină finanţări pentru drumuri, şcoli, biserici ş.a., nu acelaşi lucru s-a întâmplat la Motru. Am fost foarte dezamăgit să-l aud pe primarul oraşului meu, la începutul campaniei, că «Militaru nu a făcut nimic pentru Motru», în condiţiile în care cam tot ce s-a făcut în acest răstimp a avut sprijinul meu necondiţionat, am făcut lobby pentru tot ce m-a rugat, am ajutat ori de câte ori am putut. De fapt, am trăit în reluare această experienţă fiindcă aceleaşi lucruri le-am auzit, tot din gura lui Dorin Hanu, şi în campania din primăvară, care nici măcar nu era parlamentară.

Şi ar mai fi un lucru, pe care l-am aflat de curând, şi care m-a decepţionat foarte mult în ceea ce priveşte măsura noastră umană, pe cale de dispariţie uneori. Este vorba de o relaţie aproape de-o viaţă dintre doi oameni pe care îi cunosc de mult timp. Au mers la aceeaşi şcoala, sunt vecini, au fost prieteni. S-au luat la harţă pe tema opţiunilor politice, s-au împroşcat cu injective şi... au pus capăt unei amiciţii de-o viaţă. Nu voi înţelege niciodată cum s-a ajuns la fracţionarea poporului român pe criterii politice, după dictonul latin «Dezbină şi stăpâneşte», şi cum de românii au uitat că au aceleaşi probleme, aceleaşi motive să dorească rezolvarea lor şi, mai ales, aceeaşi ţară, la vinderea sau la devalizarea căreia se pot opune cu succes, dar numai împreună. 

Rep.: Revenind la Motru, de-a lungul celor 4 ani de mandat, presa a tot relatat despre cât şi cum aţi ajutat oraşul şi chiar primăria. Aţi putea face un rezumat succint al sprijinului dvs. către oraşul Motru?

C.tin Severus Militaru: Aşa e, s-a scris, s-a vorbit. Însă, la Motru s-a ridicat un fel de zid împotriva presei, iar ziarele din Gorj au scris despre asta. Aici nu ajunge presă, nu are voie să emită nicio televiziune din Gorj, nu avem post de radio, aşa că oamenii sunt complet izolaţi de informaţia reală, având acces doar la informaţiile cărora le dă voie primarul să apară în ziarul primăriei, care se tipăreşte din banii motrenilor, şi la firma de cablu. Fiindcă primarul nu agreează transparenţa, a făcut tot posibilul ca presa locală să dispară din localitate şi nu mai este alt oraş în România unde să se întâmple aşa!

E adevărat că am putut ajuta financiar mai mult oraşul datorită faptului că sunt membru în comisia de buget finanţe a Camerei Deputaţilor. Fondurile cu care au fost reabilitate Colegiile Tehnic şi George Coşbuc, şcolile 1 şi 2, baza sportivă a şcolii 2, cantina şi baza sportivă a Colegiului Tehnic sunt bani aduşi de mine; de asemenea, banii necesari picturii interioare a catedralei din Motru. La fel cele 5 miliarde lei vechi cu care s-a început asfaltarea drumului Motru – Leurda, iar compensarea celor 40 de miliarde datorii ale UATAA către SNLO, o ştie foarte bine dl. primar, s-a făcut cu sprijinul meu şi al directorului general de atunci al societăţii miniere. Încă 4 miliarde lei care trebuiau să vină în această primăvară pentru reabilitarea secţiei de neurologie a spitalului Motru, a bazei sportive de la şcoala generală 1, a sălii de sport de la Colegiul Tehnic şi a bisericii de la Roşiuţa au fost tăiaţi din listă de către actualul guvern, imediat după instalare, la fel ca şi cei ai primăriei Samarineşti, care se judecă şi acum pentru ei cu guvernul Ponta. Acoperirea blocurilor din Motru, începută deja de agenţia condusă de Marcel Hoară, a fost accelerată în ultimii ani la intervenţia mea, am aprobat proiecte şi fonduri prin care s-au reabilitat străzi şi alei, începând cu Liliacului. Am insistat să fie şi izolate blocurile, însă aici legea, OG 69/2010, prevedea un aport şi din partea primăriei, destul de mic comparativ cu aportul statului, dar totuşi primarul a refuzat categoric. La vremea aceea a motivat refuzul spunând ca a discutat cu asociaţiile şi oamenii nu vor izolare termică, apoi şi-o fi dat seama că răspunsul era prea pueril şi a schimbat cauza, chipurile că primăria nu are bani pentru asta. Am aprobat prelungirea condiţiilor prevăzute de OG116/2006 şi prelungirea an de an a condiţiilor deosebite pentru minerii din cariere. Din poziţia de membru al comisiei de buget-finanţe am sprijinit SNLO pentru compensarea şi reeşalonarea datoriilor pe care le avea la bugetul de stat... dar aţi spus succint.

Rep.: Pentru alegători, ce gând, ce îndemn?

C.tin Severus Militaru: Nimic altceva decât să se prezinte la vot pe 9 decembrie şi să voteze fiecare ce crede că e mai bine, altfel vor vota alţii în numele lor !

Vizualizări: 175

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: