MINCINOŞII: Privatizarea majoritară a CE Oltenia, pe lista înţelegerilor cu FMI

Guvernul României şi Fondul Monetar Internaţional au publicat ieri Scrisoarea de intenţie semnată la Bucureşti şi Memorandumul de politici economice si financiare. Ca şi cea din 12 septembrie 2012, şi cea din 10 iunie 2013 precizează privatizarea majoritară a Complexului Energetic Oltenia. Chiar dacă la tărăboiul din 2012, după scrisoarea FMI, Victor Ponta, aflat în campanie la Târgu Jiu, a dat asigurări că a scos CE Oltenia de pe lista privatizărilor majoritare ajungându-se la o listare la bursă, în această lună a mers spăşit în faţa FMI şi a spus că nu şi-a realizat promisiunea de a privatiza majoritar, dar că o va face. În ultimele săptămâni, liderii PSD şi conducerea CE Oltenia au minţit că societatea va rămâne a statului.  

Ultima scrisoare către FMI a fost publicată acum două săptămâni de agenţia de presă Mediafax. Guvernul nu a spus că scrisoarea este falsă, dar liderii locali ai PSD au afirmat că nu se pune problema privatizării. Şi directorul general al CE Oltenia, Laurenţiu Ciurel, a vrut să convingă că nu este vorba despre o privatizare majoritară, afirmând acest lucru şi la ultima conferinţă de presă de acum câteva zile.

Un an de minciuni

În campania electorală din decembrie 2012, Pandurul a publicat scrisoarea de intenţie semnată de autorităţile române şi aprobată cu FMI, care vorbea explicit despre privatizarea majoritară a companiei. Scrisoarea era semnată de fostul premier Emil Boc, dar preluată cu succes de Ponta. În plan era, potrivit scrisorii postate pe site-ul FMI, şi privatizare majoritară, şi listare pe bursă. „Semnarea contractului cu consultantul juridic şi de tranzacţie pentru privatizarea majoritară (IPO de 15% din capital şi vânzarea a încă 50% din acţiunile statului unui investitor strategic) până la finele lunii noiembrie 2012“, se arată în scrisoare. Aflându-se în campanie pentru un al treilea mandat de deputat de Târgu Jiu, Ponta a declarat că a bătut cu pumnul în masa FMI şi că CEO nu va fi privatizat, ci vor fi listate la bursă 15% din acţiuni, prin aport de capital. Premierul a spus că acest complex nu va fi vândut atâta timp cât are profit, iar managerul Ciurel spune că are.

Drumul privatizării e presărat cu listări la bursă

Dar, în scrisoarea semnată pe 10 iunie, de Guvernul Ponta, acesta anunţă oficialii FMI că nu a privatizat CE Oltenia, aşa cum a promis. Cum a promis FMI, pentru că celor din Gorj le-a promis că nu va vinde vreodată compania.

În final, în acest an au fost demarate procedurile pentru o ofertă publică iniţială a CE Oltenia. Textul din înţelegerea scrisă cu FMI este acesta: „Nu am îndeplinit criteriul structural privind semnarea unui contract cu un consultant de tranzacţie pentru  privatizarea majoritară a complexului Oltenia. Am semnat ulterior, în luna mai  2013, un contract cu un consultant de tranzacţie pentru oferta publică iniţială de 15% din capitalul social al complexului Oltenia“.

Guvernul Ponta promite că va reevalua situaţia companiei energetice. „Având în vedere investiţiile de mari proporţii de care are nevoie Complexul Oltenia, vom reevalua paşii viitori referitori la sporirea implicării sectorului privat prin parteneriate mixte sau prin privatizarea majoritara către un investitor strategic“. Nu avem nevoie de bani, spune directorul Laurenţiu Ciurel. Acesta a înşirat într-un comunicat termene şi cifre transmiţând că are bani pentru retehnologizările grupurilor energetice şi că nu este nevoie de un investitor.

INSOVENŢĂ

Cealaltă companie, CE Hunedoara, ce a luat fiinţă odată cu CE Oltenia, va fi privatizată majoritar sau chiar va intra în insolvenţă, este mesajul lui Victor Ponta.

Vizualizări: 160

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: