Miner: Ne-am rupt cârca, acum ne trimit la pază!

Zeci de mineri de la Peşteana Sud au protestat joi şi vineri la sediul carierei. Aceştia nu sunt de acord să fie trecuţi la pază, după ce au muncit zeci de ani în carieră. Peşteana Sud va fi închisă, iar salariaţii au de ales între a fi concediaţi şi a trece la divizia de pază. Protestul a fost suspendat după o discuţie prin telefon cu directorul Diviziei Miniere, Daniel Antonie.

ion_ciolacu_protestatarMinerii au blocat vineri intrarea în sediu şi au cerut să vină la faţa locului un director al companiei. „Avem nişte nelămuriri cu manipularea care se face în Peşteana Sud. Că se închide, că ne dă la pază. Ne-au promis că vin şi nu au venit. Primarul şi viceprimarul din Urdari ne-au promis şi ei că vin şi nu au venit. Noi protestăm pe cale paşnică, nu suntem agresivi. Protestăm să ne păstrăm locurile de muncă, nu să trecem la pază. Nu înţelegem criteriile după care ne-au dat la pază. Eu sunt maşinist şi m-au trecut la pază. Nu ştiu după ce criterii, nu avem abateri. Nu vreau să merg la pază, o să ne facă salariul de 1000 de lei. Şi aşa îl am 1500 de lei. A fost vorba să ne transfere la alte cariere, dar cred că ne-au minţit. Ne transferă la pază, ca după aceea să ne trimită acasă”, a spus Ion Ciolacu.

„Lupt pentru locul meu de muncă”

Oamenii spun că nu trebuia închis sectorul Peşteana Sud, asta pentru că vor rămâne terenuri cumpărate neexploatate. Mai mult, minerii au spus că s-au confruntat cu multe lipsuri şi au acceptat, tocmai să nu pună piedici activităţii. „Avem familii de ţinut în spate, nu acceptăm să fim trecuţi la pază. Ori toţi, ori niciunul. Sunt excavatorist şi vor să mă facă paznic, nu am şcoală de paznic. Am făcut liceul, am şcoală de maiştri, sunt excavatorist, lucrez de 10 ani pe utilajul acela, sunt de 16 ani în sectorul minier. Pe ce criterii s-au făcut listele astea? Să ne spună. Nu accept niciodată, lupt pentru locul meu de muncă. Cariera nu trebuia închisă, nu s-a investit, nu au fost păduri de tăiat, nu au fost case de expropriat, decât un teren arabil care deja e şi plătit. Mai e de excavat încă 3-4 ani, pământ plătit care rămâne neexcavat. În ultimii doi ani, neavând bază materială, în sectorul acesta nu s-a investit nimic, ne-a rupt fizic, ne-a dublat efortul, numai plotoage ne-a adus de covoare, fără role, a luat foc şi o bandă datorită faptului că a fost lipsă de role şi ne-a rupt nouă oasele. Sacrificii am făcut să mai meargă, cu cârca noastră şi spinarea noastră”, a spus Daniel Stelian Cărăşel.

Nu vrea să iasă la pensie forţat

pensionabilul_de_la_Pesteana_sudPrintre protestatari s-a numărat şi un salariat de la Peşteana Sud care a fost trecut pe lista de disponibilizări. „Sunt excavatorist de 25 de ani, iar total vechime am 35 de ani. Vor să mă trimită forţat la pensie. Nu s-au încadrat ei cu oamenii pe care trebuie să-i trimită acasă, care se pensionează până la 1 iunie 2017. Acum că nu le-a ieşit numărul au prelungit ordonanţa şi au dat-o până la 31 decembrie, ca să ne prindă şi pe noi care suntem născuţi în ’60. Sunt de acord, dar după 35 de ani de vechime îmi dă 1700 lei, dar nu spune că din banii ăştia îţi opreşte contribuţia la pensii, asta primul an. În al doilea, nu mai dă şomajul, dă un ajutor”, a spus Titi Buşe, excavatorist la cariera Peşteana Sud.

Alţi protestatari au spus că lista cu viitorii paznici a fost întocmită pe criterii politice, în urma înţelegerilor dintre administraţie şi sindicate. „Sindicatele ne-au umilit. Pe mâna lor credem noi că am ajuns în situaţia aceasta. O să plec de la SMEO şi o să mă reprezint singur. Totul e politic”, a spus Mirel Vavură, maşinist la Peşteana Sud.

Negocieri cu directorul Antonie prin telefon

Directorul Diviziei Miniere a CE Oltenia, Daniel Antonie, a sunat un lider de sindicat care venise la protestatari. Sindicalistul Dan Constantinescu de la SMEO a dat telefonul pe difuzor, astfel că minerii au putut să-i adreseze întrebări şefului lor. MIREL_VAVURA_masinist_protestatarAntonie le-a spus acestora că listele cu personalul ce va fi transferat la pază nu sunt valabile, fiind făcute de responsabilii de la Resurse Umane fără să-l consulte. ”O carieră nu se poate conserva să apeşi pe buton şi să pleci acasă. Noi facem acum un program, că eu de aia n-am vrut să vorbesc, că nu pot să vorbesc până nu-i un program de închidere şi conservare. (...) Ce ştiţi la ora asta nu este nimic adevărat”, le-a spus Antonie.

Minerii au intervenit cu întrebări: „Domnule director general, joi, înainte de a intra în concediu, am fost informaţi de cei de la sindicate că a avut loc o întâlnire între domnul director, şefii de sectoare şi sindicate şi s-au făcut nişte liste cu 95 de persoane care vor fi trecute la pază”, i-a spus un miner lui Antonie. „Ideea este că s-a făcut program de acesta cu Resursele Umane fără ca eu să fiu întrebat. Listele nu au nici o valoare”, a dat asigurări Antonie.

Minerii nu au părut prea convinşi: „Da, domnule director, dar şi acum două săptămâni la Cocoreni aţi promis aşa ceva şi listele se fac tot pe ochi frumoşi”. „Voi nu înţelegeţi? Nu rămâne nicio listă cu paza. Va continua activitatea, o să vedem, în funcţie de cât va continua, la 1 iunie vom începe activitatea de conservare, ştiţi şi voi, excavatorul dacă e pe bandă până îl scoţi afară, e pantă, e plan înclinat, până rezolvi toate problemele acolo, rămâne activitatea aşa cu este”, le-a răspuns Antonie.

„Unde ne asiguraţi locuri de muncă după ce se închide?”, au întrebat minerii. „Mai este, cred că durează 4-5 luni până demontăm tot şi o să fiţi în zona Rovinari, Peşteana Nord, bineînţeles”, a spus Antonie, adăugând că „Nu vă minte nimeni. Ăia au dat-o cu Paza că n-au ştiut ce să vorbească”.

protestatarii_de_la_Pesteana_Sud

Vizualizări: 192

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: