Minerii aflaţi în concediu de aşteptare nu pierd banii dacă se angajează

Directorul SNLO, Daniel Burlan, a declarat aseară la Gorj TV că cel târziu săptămâna viitoare actul normativ ce reglementează regimul de aşteptare va fi publicat în Monitorul Oficial. Burlan a mai vorbit şi despre eventuale schimbări la societăţi precum Minprest, UEF Motru sau Medservmin, dar şi despre posibilitatea angajaţilor trimişi în regim de aşteptare de se angaja în altă parte sau chiar la compania minieră fără să piardă banii de la SNLO.

Burlan a explicat faptul că respectivul document a primit toate avizele în afară de cel al Ministrului Muncii, dar nu ar trebui să mai dureze mult. „Săptămâna viitoare cel târziu documentul ajunge pe ordinea de zi a Guvernului. Oricum, pentru cei în regim de aşteptare nu este neapărat nevoie de preaviz“, a spus Burlan. Directorul a explicat faptul că SNLO se află la limita de suportabilitate a cheltuielilor, restructurările fiind necesare. „Sunt 550 de persoane care se încadrează să meargă în concediu de aşteptare. Alte 278 de persoane vor pleca la sfârşitul lui martie pentru că au depus cerere pentru plăţi compensatorii“, a spus acesta.

Burlan a menţionat că un angajat aflat în concediu de aşteptare consumă mai puţin cu 50 la sută. „Un salariat ne-ar costa mai puţin cu 50 la sută. Doi angajaţi în regim de aşteptare ar însemna un angajat plecat de tot din SNLO“, a spus acesta.

Două salarii de la SNLO

Daniel Burlan a mai spus că salariaţii aflaţi în concediu de aşteptare ar putea lucra în altă parte fără probleme. Aceştia ar putea primi 75 la sută, dar şi un alt salariu pentru munca prestată. Oricum, acesta sugera şi crearea unor parteneriate cu autorităţile locale, prin care să fie efectuate lucrări de redare în circuitul agricol a terenurilor unde au fost exploatări de cărbune, iar forţa de muncă să fie susţinută de angajaţii aflaţi în regim de aşteptare. „Ministrul Muncii a mai cuprins în această ordonanţă şi o prevedere foarte bună, la care noi nu ne gândiserăm. Este vorba despre posibilitatea salariaţilor să mai lucreze în altă parte sau să creăm noi parteneriate prin care să dezvoltăm ceva pentru redarea terenurilor în circuitul agricol“, a spus Burlan. 

Schimbări de directori

Burlan este şi el inspirat de schimbările de la CE Turceni. Chiar dacă a menţionat că nu va fi schimbată organigrama SNLO, Burlan a spus că schimbări vor fi la societăţi precum Minprest sau UEF Motru. „Noi am modificat anul trecut organigrama şi atunci au fost foarte mari reduceri la personalul TESA. Probabil că vor fi modificări la Medservmin, Minprest sau UEF pentru că nu este normal să fie atâţia directori câţi sunt la o companie cu 8300 de salariaţi“, a încheiat acesta fără să dea vreun exemplu. 

Vizualizări: 115

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: