Minerii, duşi la muncă agăţaţi de cabina tractorului

Drumul minerilor spre excavatoare le pune zi de zi viaţa în pericol. Complexul Energetic Oltenia nu are fonduri pentru a le asigura transportul în condiţii decente. Minerii sunt căraţi cu tractorul, fără remorcă. Stau pur şi simplu agăţaţi de cabina tractorului câte 4-5, aşa cum se întâmpla ieri la Cariera Pinoasa. Pandurul a prezentat în vară un caz similar la Cariera Jilţ, unde minerii erau căraţi în partea din spate a unui Jeep. Inspectoratul Teritorial de Muncă Gorj s-a sesizat, dar iată că problema nu doar că persistă, dar este chiar mai gravă.

Condiţiile în care sunt transportaţi minerii sunt mai mult decât improprii, viaţa lor fiind pusă în pericol în orice moment. Din fotografii se poate vedea clar că aceştia şi-au riscat viaţa când au acceptat să fie transportaţi în acest fel. Cei patru salariaţi ai CE Oltenia se ţineau doar de cabina tractorului, iar la un moment dat maistrul Nicolae Grivei chiar l-a susţinut pe unul dintre muncitori cât să nu cadă.

mineri_cocotati_pe_tractor_4

Nu este pentru prima dată când au loc astfel de evenimente. În luna iulie a acestui an Pandurul a relatat o situaţie similară la Cariera Jilţ Nord. Minerii erau transportaţi în partea din spate a maşinilor 4x4 folosite de directori, în picioare, înghesuiţi câte zece pe metrul pătrat şi chiar printre materiale cu explozibile, cum ar fi tuburi de oxigen. Din verificările efectuate de inspectorii Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Gorj la acea vreme privind transportul minerilor în cariere, a reieşit că până pe 16 iulie s-a asigurat un procent de 55,93% din necesarul de vehicule de transport. ITM Gorj a dat un comunicat din care reieşea că CE Oltenia a fost sancţionat pentru aceste nereguli. 

Administraţia CE Oltenia ar fi trebuit să schimbe mijloacele de transport din carieră încă de la începutul anului, după ce s-a produs tragicul accident de la Roşiuţa. Atunci un miner a murit şi alţi zece au fost răniţi, dar măsurile luate sunt insuficiente. În urma unei sesizări la ITM Gorj conducerea a dispus scoaterea unor maşini de transport în carieră, iar minerii mergeau pe jos la locul de muncă.

 mineri_cocotati_pe_tractor_5

Vizualizări: 171

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: