Noul rector al UCB aşteaptă ordinul de numire

Luminiţa Popescu, noul rector al Universităţii “Constantin Brâncuşi” din Târgu Jiu ales în data 7 noiembrie, încă nu a primit ordinul de numire în funcţie. Popescu a susţinut ieri prima conferinţă de presă după aceste alegeri. Primul dintre subiectele propuse de noul rector în cadrul conferinţei a făcut referire la două medalii câştigate recent de universitate la Concursul Internaţional de Inventică de la Bruxelles.

Este vorba de o medalie de aur şi o alta de argint pentru două brevete primite pentru realizarea unor materiale de construcţii ce au fost obţinute din reciclarea deşeurilor din industrie. „Universitatea, prin Facultatea de Inginerie, a implementat începând cu septembrie 2011 un grant internaţional, cofinanţat din instrumentul financiar Life al Directoratului de Mediu din cadrul Comisei Europene de la Bruxelles. Acest grant internaţional se numeşte „Noi materiale de construcţii obţinute prin reciclarea ecosustenabilă a deşeurilor din industrie”, cu precădere a deşeurilor din industria energetică. Noi ne-am propus prin acest proiect să dăm o altă utilizare deşeurilor din industrie, unele din acestea fiind fără utilizare chiar pe plan mondial, şi am în vedere şlamul de foraj pe care noi l-am utilizat în cadrul acestui proiect. Am vizat în cadrul proiectului utilizarea a trei categorii de deşeuri, zgura şi cenuşa de termocentrală, şlamul de foraj şi diferite zguri obţinute din industria metalurgică şi am obţinut mai multe categorii de materiale de construcţii pentru două dintre acestea, depunând şi cerere de brevet la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci, cereri care au fost deja aprobate şi cu care ne-am înscris la concursul internaţional de inventică de la Bruxelles”, a declarat Luminiţa Popescu, noul rector al UCB.

Departamentul pentru Lupta Antifraudă (DLAF) face o anchetă la UCB în privinţa modului de cheltuire a fondurilor europene. Printre proiectele verificate este şi cel prin care s-au obţinut brevetele pentru realizarea materialelor de construcţii din reciclarea deşeurilor din industrie. Universitatea nu ar fi primit la timp fondurile europene pentru implementarea proiectului împrumutându-se din fondurile universităţii, bani ce nu au putut fi recuperaţi ulterior.  Conducerea universităţii anunţă noi invenţii. „Nu ne vom opri aici. Avem în pregătire o altă cerere de brevet cu care dorim să participăm la Salonul de Inventică de la Geneva din aprilie 2015”, a mai spus Luminiţa Popescu.

Vizualizări: 136

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: