Minerii îşi fac firme de apartament să primească lignit ieftin

Minerii şi energeticienii din Complexul Energetic Oltenia trebuie să solicite cele zece tone de cărbune, în baza unor tichete, până la finalul acestei luni. Administraţia a stabilit regulamentul de acordare a cotei de cărbune din care reiese clar că angajaţii nu vor primi bani în loc de cărbune, ba mai mult, în unele condiţii ei vor fi cei care vor scoate din buzunar. Între timp, preşedintele celui mai mare sindicat din CE Oltenia, Gabriel Căldăruşe, tace, iar unul dintre adjuncţii săi, Ovidiu Priporeanu susţine că nu ştie despre ce este vorba. Dan Pîrvulescu, lider în cadrul Federaţiei Naţionale Mine Energie (FNME), crede că directorul CE Oltenia Laurenţiu Ciurel face mişto de mineri, iar o parte din lideri simulează sindicalismul. Acesta le propune minerilor să îşi facă firme de apartament pentru a primi cărbune ieftin, făcând aluzie la firma fără angajaţi prin care s-a făcut exportul de cărbune în Serbia.

Conducerea CE Oltenia ignoră voinţa minerilor şi energeticienilor, dar şi prevederile contractului colectiv de muncă şi nu le dă celor 15.000 de angajaţi cota de cărbune în bani şi nici adaosul lunar majorat. Pe paginile de socializare ale unor sindicate şi ale unor angajaţi CEO a apărut Regulamentul pentru acordarea cotei de cărbune. Asta în condiţiile în care negocierile nu au fost finalizate cu un acord. Administraţia a hotărât unilateral că fiecare salariat primeşte două tichete a câte cinci tone de lignit. Tichetele trebuie depuse de salariaţi până la 31 august la compartimentul resurse umane din unitatea în care lucrează şi de unde urmează să ridice cărbunele. Cei care primesc cota de cărbune vor plăti şi impozit la un venit de 50,86 lei pe tonă. Dar, dacă un salariat ridică mai mult de 10 tone, va plăti diferenţa la preţul de 74,94 lei/tonă plus TVA şi acciză, bani care vor fi reţinuţi din salariu. Dacă nu ridică întreaga cantitate, nu primeşte diferenţa în bani. Transportul cărbunelui cade în sarcina salariatului. În funcţie de numărul de tichete depuse, salariaţii vor fi programaţi pentru ridicarea cărbunelui până la data de 30 noiembrie 2015. Nu pot beneficia de cota de cărbune cei care şi-au pierdut în cursul anului calitatea de salariat.

Unii supăraţi, alţii neinteresaţi

Potrivit liderilor de la Federaţia Naţională Mine Energie, în Contractul Colectiv de Muncă se prevede negocierea în prima decadă a lunii iulie a cotei de cărbune şi a adaosului lunar. Administraţia consideră că a negociat, dar nu şi sindicatele. Dan Pîrvulescu, vicepreşedinte FNME, crede că sumele pentru cota de cărbune în bani şi adaosul lunar nu înseamnă nimic pentru conducere şi ar fi putut să acorde în contextul în care angajaţii şi-au depăşit indicatorii. „E inadmisibil să apară în presă (n.r.- Regulamentul) dar la subunităţile miniere nu e afişat, deşi era această obligativitate. Decizia este împotriva contractului. În momentul în care unii simulează sindicatul, de asta au oamenii de pierdut. O să vadă reacţia salariaţilor. Pentru Ciurel suta de lei în plus adaos lunar, suta de lei în plus la cărbune înseamnă bani de seminţe, mizilic, dar pentru salariaţi înseamnă foarte mult“. Pîrvulescu a criticat şi faptul că un angajat care ia mai mult cărbune plăteşte pentru diferenţă 75 de lei, fără TVA şi accize. „Vedeţi dvs, dacă am face şi noi o firmă de apartament, poate ne-ar da şi nouă cu 50 de lei. Dar trebuie să ne spună Ciurel cum să o creăm şi cum să o facem. Mi se părea normal să plătească acelaşi preţ, dar el se poartă ca un stăpân de sclavi“, a mai spus Pîrvulescu.

Preşedintele Sindicatului Mine Energie Oltenia, Gabriel Căldăruşe, nu a putut fi contactat pentru un punct de vedere, însă adjunctul său Ovidiu Priporeanu a refuzat să comenteze. „Nu a ajuns în posesia mea şi nu pot să comentez. Sunt în trafic şi nu pot să vorbesc acum“, a declarat acesta. 

Vizualizări: 152

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: