Minerii nu au primit cota de cărbune din cauza unui trăsnet

Circa 360 de mineri de la Jilţ Sud şi alţi câteva sute de la Jilţ Nord nu pot să ridice cota de cărbune pentru că aparatura necesară pentru cântărirea cărbunelui nu funcţionează, spune Dumitru Dragu, şeful carierei. Cântarul ar fi fost avariat de un trăsnet, problema urmând a fi remediată.

În fapt, cântarul de care depind acum sute de mineri a fost avariat în urma unei furtuni puternice. „Până acum nu am dat cota de cărbune, dar avem graficele, planificările făcute. Atunci când au fost furtunile acelea puternice, fiind totul electronic, pe calculator, datorită trăsnetului, placa de bază, care costă vreo 2000 de euro, s-a defectat, s-a ars. Este licitaţia făcută şi zilele acestea o să intrăm pe grafic. O să dau şi din depozit şi de pe strat, ca să meargă cât mai repede, să împăcăm lumea”, a  declarat Dumitru Dragu, şeful carierei Jilţ Sud. 

Conducerea Carierei Jilţ Sud dă asigurări că până la sfârşitul acestei săptămâni minerii care au făcut solicitări îşi vor putea ridica cota de cărbune. „Cântarul trebuie să corespundă din toate punctele de vedere, că nu ne jucăm cu cărbunele pe care îl dăm la angajaţii noştri. Le dăm gratuit, dar să ştim cu exactitate. Dacă au 10 tone, atât le dăm, şi cântarul trebuie să corespundă din toate punctele de vedere, verificare metrologică. Spre sfârşitul săptămânii acesteia estimăm că vom începe să dăm cota. Dăm şi la Jilţ Nord pentru că cei care vor să ia cărbune de acolo vin şi cântăresc la noi”, a precizat şeful carierei.

David (Lupoaia): În bazinul Motru nu sunt probleme

Dacă în zona Jilţ sunt probleme în ceea ce priveşte distribuirea cotei de cărbune, la carierele din zona Motru nu există această problemă. În fapt, şeful carierei Lupoaia a ţinut să precizeze că nu au fost niciodată probleme în această privinţă, dezminţind astfel informaţia lansată de Ion Ruşeţ la Conferinţa SMER, conform căreia şi pe această zonă ar fi probleme cu cântarele. „Cântarul de la Lupoaia funcţionează. S-a făcut o programare, în fiecare zi se dau în jur de 7-10 cote. Cine spune aceste chestii să se informeze mai întâi la conducerea carierei, să ceară informaţii de la noi şi le vom da, nu să dea în conducere şi aşa mai departe. La Lupoaia nu au fost probleme cu cântarul. Într-adevăr, cântarul de cale ferată, la instalaţia de cântărire în mers a vagoanelor au fost ceva probleme, dar s-a rezolvat, dar cântarul nu a fost defect, nici la Roşiuţa din câte ştiu. În bazinul Motru nu sunt probleme din acest punct de vedere”, a precizat Constantin David, şeful carierei Lupoaia.

David a mai spus că a primit până acum 250 de cereri de acordare a cărbunelui, din care circa 50 au fost deja onorate. Fiecare salariat CE Oltenia care a făcut cerere beneficiază de 10 tone de cărbune.

Vizualizări: 68

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: