Minerii olteni participă la protestele Cartelului Alfa

Sindicaliştii din CNS Cartel Alfa Gorj au fost solicitaţi să participe, ca în fiecare an, la manifestările de protest organizate de către Confederaţia Sindicală Internaţională, la care CNS Cartel Afla este afiliată, pentru scoate în evidenţă ziua de 7 octombrie, declarată zi mondială a muncii decente.

Dacă toamna trecută mitingul din jurul Palatului Parlamentului a adunat 17.000 de oameni, anul acesta 100.000 de oameni sunt aşteptaţi la Bucureşti, apreciază Dumitru Popa, reprezentant al uneia dintre cele mai puternice federaţii sindicale din ţară, cea a minerilor conduşi de Marin Condescu. 

Derulate “sub auspiciile celei mai mari crize economice din ultima jumătate de secol”, aşa cum comunică confederaţia sindicală a lui Bogdan Hossu, manifestaţiile de săptămâna viitoare au drept scop “protestul împotriva nerespectării măsurilor anticriză stabilit împreună cu partenerii sociali la începutul acestui an”. Nu doar în România, ci peste tot în lume organizaţiile sindicale au fost chemate să prezinte cereri guvernelor naţionale, solicitându-le muncă decentă cu salarii adecvate, investiţii în locurile de muncă, respectarea fără diferenţe a drepturilor angajaţilor.

Sindicaliştii cer refacerea grilei de salarizare

Anul acesta, sindicaliştii români cer Guvernului garantarea unui salariu minim de 740 lei în 2010 şi de 1.300 lei în 2014, după ce la începutul lunii septembrie şi-au dat acordul ca salariul minim să crească la 705 lei în 2010 şi la 1.100 lei în 2015, conform declaraţiilor preşedintelui Cartel Alfa, B.Hossu. Cererea iniţială a sindicaliştilor pentru minimul anului următor fusese de 720 lei. În negocierea noului minim a contat poziţia patronatelor din industrie, care s-au opus vehement unei creşteri mai mari de 650 lei, apreciind că salariul minim de 705 lei ar  duce la falimentarea a două treimi din firmele private.

În lista revendicativă se mai înscriu refacerea grilelor de salarizare, asigurarea protecţiei celor fără loc de muncă, majorarea pensiilor. În ceea ce priveşte investiţia în noi locuri de muncă, sindicatele speră în aplicarea cu succes a pactului pentru ocupare, rezoluţie adoptată recent de O.I.M. ca o ripostă la adresa crizei şi pentru care cele patru organisme sindicale ce reprezintă angajaţii din România au făcut  front comun cu patronatele într-un apel adresat Guvernului. Rezoluţia de la Geneva a fost semnată de către toţi participanţii, inclusiv de către reprezentanţii Guvernului României.

Vor participa peste 100 de mineri şi energeticieni

Până aseară, în Gorj numai sindicaliştii mineri şi cei din energie îşi stabiliseră numărul de participanţi - din S.N.L. Oltenia şi cele două complexuri energetice vor pleca către Bucureşti puţin peste 100 de oameni. Liderul sindical al carierelor din Motru, Nicolae Bădiţă, a precizat că prezenţa minerilor în 7 octombrie la Bucureşti este un semn de solidaritate cu ceilalţi sindicalişti din confederaţia-mamă : “Vom participa la acţiunile sindicale, solidari cu colegii noştri sindicalişti, însă minerii nu-şi pot asuma toate revendicările din listă, SNL Oltenia fiind într-o poziţie favorabilă în contextul crizei, având în vedere că au fost bine negociate şi acordate drepturile salariale, iar obiectivele stabilite împreună cu administraţia societăţii prin Programul de Dezvoltare, Eficientizare şi Acompaniament Social sunt în curs de realizare”. Printre cele mai importante se numără rezolvarea blocajului financiar din SNL Oltenia, rămânerea în sistem a serviciilor specializate, extinderea perimetrelor de exploatare şi participarea la un parteneriat public privat pentru construcţia termocentralei din zona Motru, pentru care s-au demarat deja procedurile şi la care a aderat inclusiv primăria oraşului.

Vizualizări: 89

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: