Ministrul Energiei: Turbinele eoliene au început să se oprească din cauza vântului

„Din cauza vântului foarte ridicat, turbinele eoliene au început să se oprească”, anunţă Ministerul Energiei, care precizează că în acest moment în sistemul energetic sunt 1700 MW deficit, dar dă asigurări că nu există probleme.

„Având în vedere avertizările meteo ale Agenţiei Naţionale de Meteorologie, în special în zona Dobrogea, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a dispus analiza situaţiei la nivelul comandamentului energetic de iarnă şi luarea tuturor măsurilor necesare”, potrivit unui comunicat de presă.

Conform sursei citate, condiţiile meteorologice vor fi dificile de sâmbătă seara până duminică în a doua parte a zilei, mai ales în zona de sud-est a României.

Ministerul Energiei precizează că în zona de sud-est a României se concentrează importante capacitaţi de producţie a energiei, în special nucleară şi eoliană.

„Prognozele de vânt indică posibile valori de 75-80 km/h, până la 100 km/h în rafale. La asemenea viteze, turbinele eolienelor pot fi oprite, iar reţele de transport şi distribuţie a energiei electrice pot fi afectate. SN Nuclearelectrica SA anunţă, de asemenea, că Unitatea 1 a CNE Cernavodă s-a deconectat automat în seara zilei de 18 noiembrie 2023, ca urmare a condiţiilor meteo care au cauzat pertubaţii în sistemul energetic naţional. Deconectarea automată a Unităţii 1 s-a produs în condiţii de siguranţă, toate sistemele unităţii funcţionând şi răspunzând conform proiectului în astfel de situaţii. Deconectarea automată a Unităţii 1, precum şi lucrările de remediere, nu au impact asupra securităţii nucleare a reactorului, personalului unităţii, populaţiei şi mediului înconjurător”, se precizează în comunicat.

Vizualizări: 1,342

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: