Ministrul vrea să închidă spitalul din Târgu Jiu. Medic: O aberație!

Declarația ministrului Sănătății, care vrea să propună ca spitalul din Târgu Jiu să rămână fără acreditare, este văzută ca „o aberație”. Gheorghe Stanciu, șeful Secției ORL, susține că motivele nu sunt întemeiate, ca un întreg județ să fie lăsat fără cel mai mare spital. Nici directorul Gigel Capotă nu crede că se va ajunge în această situație. De altfel, ministrul Sorina Pintea și-a nuanțat declarația.

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat luni că va propune Autorităţii Naţionale pentru Management al Calităţii în Sănătate retragerea acreditării spitalelor controlate săptămâna trecută - Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti şi Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu

Ulterior, ministerul a precizat că doar “va solicita AutoritățiiNațională pentru Management al Calității în Sănătate să reevalueze indicatorii constatați neconformi care se referă în mare parte la la ciclul unu de acreditare și care evaluează calitatea îngrijirilor în unitățile respective”.

Directorul Gigel Capotă recunoaște că sunt unele probleme. „Acreditarea am obținut-o. Acum, că Corpul de Control a găsit în locația de pe Tudor, la un bloc operator, niște circuite care nu sunt funcționale, asta este clădirea, că așa a fost făcută. În schimb, s-au luat anumite măsuri ca să se respecte în mare parte, nu 100%, aceste circuite. Dacă vine cineva de la ANMCS să verifice dacă s-au respectat sau nu anumite condiții avute în vedere și prezentate când am făcut acreditarea, ele pot fi îmbunătățite. Nu știu cum, o să vedem. Așteptăm și raportul Corpului de Control pentru că au venit foarte mulți specialiști în domeniu și i-am rugat să ne lase și recomandări pentru această clădire veche de zeci de ani”, a transmis managerul Gigel Capotă.

Să rămână fără acreditare ar însemna ca spitalul să piardă toate contractele pe care le are cu Casa de Asigurări de Sănătate, iar pacienții să mai poată fi tratați doar contra-cost. „Doamna ministru a propus să trimită o înștiințare la agenția respectivă să vină să ne controleze. Noi oricum eram sub monitorizarea dânșilor pentru că, în 2021, trebuia să fim pregătiți cu toate procedurile ca să intrăm într-un nou proces de reacreditare. Ce ar însemna să nu ai acreditare? Nu poți să mai funcționezi în relațiile contractuale cu Casa de Asigurări. Nu mă tem. Până în 2021, noi avem termen să intervenim, însă ne este foarte greu acolo. Să vedem ce soluții găsim. Spre surprinderea mea, se afirmă mereu să acest spital arată deplorabil. Nu este așa”, a adăugat Capotă.

Nici medicii nu văd cu ochi buni declarația ministrului Sorina Pintea. Șeful Secției ORL, Gheorghe Stanciu, cel care a stat de vorbă cu ministrul în noaptea în care a venit în inspecție, susține că situația de la spitalul din Târgu Jiu nu este atât de gravă încât să se dorească închiderea sa. „Este o aberație ce a spus doamna ministru. E adevărat că mai sunt probleme, dar nu ceva ce ține de noi. Sunt anumite circuite care trebuie puse la punct, dar trebuie dărâmate niște ziduri în apropiere de sala de operații de la ORL. Dacă doamna ministru a spus atunci că nu s-a interna în acest spital și că nu arată bine, ar fi trebuit să demisioneze a doua zi, pentru că spitalul este în subordinea sa, răspunde ministerul. 15 minute a stat cu mine în spital doamna ministru când a venit și i-am spus ce avem și ce ne mai trebuie. Înseamnă că doamna ministru mă forțează pe mine să mă duc acasă, pentru că, dacă ridică acreditarea, nu mai avem contract cu Casa de Asigurări, nu mai am eu ce să fac”, a transmis Stanciu.

Vizualizări: 3,160

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: