Minprest negociază concedierile cu şefii din minerit

Bugetul mic obligă noua conducere a Minprest Serv SA Rovinari să concedieze 300 din cei peste 1.200 de salariaţi. Directorul Elena Vintilescu a anunţat că va negocia concedierile cu sindicatele, dar un cuvânt decisiv îl au beneficiarii, adică unităţile din SNLO şi complexurile energetice.

Minprest Serv SA Rovinari este o societate care prestează servicii pentru minerit şi aparţine în proporţie de 96% Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia, diferenţa de acţiuni fiind deţinută de sindicate. Societatea a fost înfiinţată mai mult cu scopul de a oferi posibilităţi de angajare persoanelor care au fost disponibilizate din sistemul minier şi nu au reuşit să îşi găsească altceva de lucru, dar şi celor din localităţile miniere, ale căror locuinţe sunt afectate de exploatări.

Dincolo de caracterul social al firmei, aceasta trebuie să funcţioneze pe profit pentru a exista în continuare. Lovită de criză, societatea Minprest va trece la disponibilizări în următoarea perioadă, după cum a anunţat Elena Vintilescu, cea care a fost numită director general cu o lună în urmă.

Opt sindicate şi trei beneficiari

Cei 1.200 de salariaţi ai Minprest sunt grupaţi în nu mai puţin de opt sindicate, din care trei reprezentative, a spus Vintilescu, precizând că sindicatul cel mai mare are 700 de membri. Atât sindicatele, cât şi beneficiarii Minprest vor fi consultaţi cu privire la persoanele care vor fi concediate. „Am decis să nu facem toate concedierile deodată, ci etapizat, pe puncte de lucru. Începem cu TESA, după aceea luăm la rând fiecare punct de lucru”, a spus Elena Vintilescu. Directorul general al Minprest susţine că la această societate atât angajările, cât şi concedierile se fac cu avizul beneficiarului, adică al carierelor din cadrul SNLO şi al complexurilor energetice. „Bugetul nostru depinde exclusiv de aceşti beneficiari şi tocmai de aceea ne adaptăm numărul de salariaţi la lucrările pe care aceştia ni le solicită şi la fondurile alocate. Dacă pentru un anumit punct de lucru avem cinci salariaţi şi trebuie să rămână trei, stabilim cu beneficiarul care sunt cei doi care vor pleca”, a explicat Vintilescu. Aceasta susţine că mai există şi o serie de criterii pe baza cărora vor fi făcute concedierile: „Avem criterii stabilite. Unul dintre acestea, de exemplu, se referă la faptul că salariaţii care au beneficiat vreodată de plăţi compensatorii sunt primii care pleacă”. Şi, pentru că tot a venit vorba de plăţi compensatorii, Vintilescu a precizat că este exclus ca salariaţii care pleacă acum să primească astfel de compensaţii: „Acum un an ne permiteam să dăm patru-cinci milioane, dar acum, la pierderile pe care le avem, este exclus”.

Electra va salva Minprest-ul

Constituirea companiei Electra, în care vor fuziona SNLO şi complexurile energetice, va fi colacul de salvare pentru Minprest Serv, după cum crede Elena Vintilescu. Aceasta spune că în acel moment Minprest va lucra în proporţie de peste 85% pentru aceeaşi societate, Electra, ceea ce îi va da dreptul să primească lucrări prin încredinţare directă, nu prin licitaţie. „Din păcate, la licitaţii pierdem pentru că avem preţuri mai mari. Tarifele noastre sunt mai mari pentru că salariaţii noştri beneficiază de unele drepturi asimilate celor din sistemul minier, legate de prime de vacanţă şi aşa mai departe. Alte firme private au salariaţii încadraţi pe salariul minim pe economie şi atunci normal că vin cu tarife mici”, a mai spus Vintilescu.

Vizualizări: 158

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: