Mircea Geoană recunoaşte jaful PSD şi PNL din guvernarea trecută

Candidatul PSD la funcţia supremă în stat, Mircea Geoană, recunoaşte că partidul din care face parte, împreună cu PNL, aliatul său din guvernul Tăriceanu, au aruncat România în criza economică în care se află astăzi. În platforma sa electorală Geoană acuză guvernarea trecută că a risipit banul public şi a triplat datoria externă a României, descurajând producţia internă în favoarea importurilor.

“Criza ne-a arătat că România nu se poate dezvolta pe datorie şi consum. Vreme de patru ani, guvernarea a cheltuit fără limită şi a încurajat consumul de bunuri fabricate în străinătate. În loc să facă economii atunci când vremurile erau bune, să investească în drumuri, şcoli sau spitale, guvernarea a risipit banii publici şi s-a îndatorat peste măsură. Drept consecinţă, datoria externă a României s-a triplat în 4 ani, ajungând la 73 miliarde de euro la finalul anului 2008. Tot din cauza cheltuielilor publice fără măsură, deficitul bugetar va ajunge la 7,3% din PIB în 2009”, spune candidatul PSD la fotoliul de preşedinte al României.

Încurcându-se în propriile iţe, acelaşi Mircea Geoană declara de curând reprezentanţilor FMI şi mai apoi populaţiei, că luptă pentru menţinerea unui deficit de 5,9%, fără să amintească şi cum intenţionează să facă acest lucru. Aflăm, în schimb, din programul electoral al domniei sale de alte “bune” intenţii prin care, dacă ar fi aşezat în fruntea ţării, ar introduce o cotă progresivă de impozitare şi ar suprataxa profiturile excepţionale până la depăşirea crizei, pe un principiu care vine din epocile trecute, când cei care se aflau la conducere măreau birurile atunci când cheltuiau prea mult.

Geoană vrea reducerea cu o treime a consumului de energie

Programul electoral al lui M. Geoană vizează, printre alte restricţii, şi o reducere cu mai mult de o treime a consumului energetic în România următorilor ani : “Dacă luăm în calcul potenţialul de economisire, consumul de energie la nivel naţional ar putea fi redus cu ceva mai mult de o treime”, spune candidatul PSD, precizând că suntem prea săraci pentru a ne permite o asemenea risipă. Susţinerea unui obiectiv de reducere a consumului producţiei interne, de orice fel ar fi aceasta, implică reducerea cu acelaşi procent a locurilor de muncă. În plus, având în vedere că nivelul de trai al unui popor este dat în primul rând de consumul energetic, proiectul de reducere a acestuia cu “mai mult de o treime” vizează fără îndoială scăderea calităţii traiului în România şi nu aducerea sa la nivelul celui din ţările Uniunii Europene.

O posibilă atingere a obiectivului PSD de scădere a consumului energetic în România constituie un mare pas înapoi pentru Oltenia, zonă în care sistemul energetic dă tonul tuturor celorlalte activităţi. Scăderea producţiei energetice la nivel naţional va afecta fără îndoială producţia de lignit şi activitatea celor trei complexuri energetice, Turceni, Rovinari şi Craiova, care acoperă aproape o treime din producţia de electricitate a ţării. M. Geoană nu prezintă în programul său modalitatea prin care românii vor reduce consumul de energie. O raţionalizare gen epoca Ceauşescu nemaifiind posibilă, românii pot fi obligaţi să consume mai puţin curent dacă preţul acestuia ar creşte considerabil, fără putinţă de a fi controlat de stat în cazul privatizării sistemului energetic, sau dacă veniturile lor ar fi suficient de mici pentru a nu-şi mai permite un bec în plus.

Geoană susţine proiecte blamate de PSD

Deşi partidul care îl doreşte preşedinte al României pe M. Geoană se opune public vehement legii salarizării unice, în ansamblul de acţiuni politice susţinute de candidatul PSD se mai înscriu “locul de muncă plătit corect” - exact principiul pe care se bazează controversata lege a salarizării, “eliminarea pensiilor de lux din sistemul bugetar” – ceea ce prevede deja legea pensiilor, contestată până la moţiunea de cenzură împotriva Guvernului. Dacă PSD îşi înscrie în platforma candidatului la preşedinţie deziderate pentru care a incriminat public guvernul condus de Emil Boc şi tocmai a provocat o a doua criză, cea politică, tot alături de partenerul cu care a cheltuit fără măsură până la finele lui 2008, atunci care a fost rolul întregului circ din Parlament? Să merite oare rămăşiţele comuniste ţinute în viaţă de Ion Iliescu şi marii potenţi financiari îmbogăţiţi pe spinarea românilor, precum Patriciu sau Tăriceanu, declanşarea unei crize politice care să le aducă social-democraţilor imaginea de oprimaţi doar pentru discreditarea singurului oponent în faţa avidei dorinţe de a “guverna” şi peste ce-a mai rămas controlat de stat? 

Vizualizări: 97

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: