Miting cu 5.000 de mineri! Solidaritatea, spartă de SMEO!

Două federaţii din cadrul CE Oltenia, Federaţia „Univers“ – departamentul Solidaritatea şi Federaţia Naţională Mine Energie (FNME), au solicitat de la Primăria Târgu Jiu aviz pentru organizarea unui miting de protest la care să participe 5.000 de mineri şi energeticieni. Liderii Sindicatului Mine Energie Oltenia (SMEO), afiliaţi tot la Univers, întâmpină dificultăţi pentru că nu ar prea vrea să protesteze, dar nu au încotro pentru că membrii lor vor ieşi oricum în stradă. 

Prim-vicepreşedintele Univers, Adrian Marciuc, a spus că din cadrul federaţiei Univers vor participa 3.000 de oameni. „Tensiunile în cariere şi termocentrale sunt foarte mari. Avem presiuni de la membrii de sindicat pentru a organiza acest miting“, a spus Marciuc. 

Cei de la SMEO se ţin de glume sau stau deoparte 

Presiuni au şi cei de la SMEO, care fac glume pe tema acestui miting. Gabriel Căldăruşe, preşedintele sindicatului, nu a răspuns la telefon, dar adjunctul Bălăceanu a „lămurit“ lucrurile. Gabriel Bălăceanu a răspuns în doi peri la întrebările jurnaliştilor despre participarea sa la miting. Bălăceanu a spus că oamenii au luat hotărârea să participe. „Decizia au luat-o deja oamenii pe care-i reprezentăm şi da, DA. S-a luat hotărârea de vineri de către Departamentul Rovinari. Da, vom participa la miting. Chiar dacă Mitrescu mă va înjura că-s trădător, chiar dacă voi fi scuipat“, a spus acesta. Întrebat dacă el va fi în Piaţa Prefecturii, Gabriel Bălăceanu a răspuns cu ghicitori: „Aia rămâne de văzut. Vă las să ghiciţi. Vă las pe dvs. să ghiciţi“. Gela Ionescu, preşedintele Sindicatului Energetic Craiova, afiliat la Sindicatul Naţional PETROM-ENERGIE, semnatar al Contractului Colectiv de Muncă din CEO, a anunţat că va participa alături de celelalte federaţii la acţiunile de protest din 5 februarie. Singurul care nu s-a pronunţat este Ioan Pisc Scrădeanu, liderul Federaţiei „Energetica“. 

Ciurel: S-ar putea să rămână în grevă permanentă

Între timp, directorul general al CE Oltenia recurge la „avertizarea“ salariaţilor care discută de grevă generală. Laurenţiu Ciurel spune că cine face grevă rămâne în grevă de tot. „Se poate declanşa o grevă generală dacă angajaţii nu înţeleg că s-ar putea să rămână într-o grevă permanentă. O săptămână de nefuncţionare ar crea o gaură în bugetul Complexul Oltenia şi nu cred că ar mai putea să-şi revină prea curând. Nu ameninţ pe nimeni, spun realitatea. S-ar putea ca cei care întrerup lucrul în condiţiile legii să rămână cu el întrerupt“, a susţinut Ciurel la Radio Infinit. 

Ciurel a criticat încă o dată drepturile salariaţilor din CE Oltenia, pe care vrea să le reducă cu aproape 40%. „Pur şi simplu doar să ceri să ai un concediu de 35 de zile pe an pentru care să primeşti primă de vacanţă de 4000 de lei, indemnizaţie de concediu şi bilet de odihnă şi tratament chiar nu se mai poate“. Au aproape 35 de zile de concediu de odihnă salariaţii care lucrează în condiţii grele, de unde Ciurel vrea să taie şi sporul de carieră. Cei care lucrează în condiţii periculoase mai au 9 zile de concediu suplimentar, dar nu este cazul tuturor angajaţilor. El mai spune că nu mai are de unde să taie. „Nu mai avem din ce să tăiem, în ultimii doi ani s-a restrâns mult activitatea pe energie. Deja preţul certificatului carbon e dublu, de 8 euro, şi chiar şi cu aceste tăieri pe care le-am anunţat este posibil să avem foarte mari greutăţi în funcţionare anul acesta“, a mai spus directorul general al producătorului de energie. 

Vizualizări: 138

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: