Proteste comune ale minerilor din Oltenia şi Valea Jiului

Consiliul de Coordonare al Federaţiei Naţionale Mine Energie, întrunit pe 31 ianuarie la Petroşani, a decis ca minerii şi energeticienii din CE Oltenia şi CE Hunedoara să se susţină reciproc în acţiunile de protest. O delegaţie a celor din Valea Jiului va ajunge joi, 5 februarie, la Târgu Jiu, pentru a participa la un miting de protest unde sunt aşteptaţi 5000-6000 de salariaţi de la CE Oltenia. Protestul este organizat de FNME şi departamentul Solidaritatea din Federaţia Univers. Sindicatul Mine Energie Oltenia, afiliat tot la Univers, nu este organizator al mitingului, din cauza aservirii liderului Căldăruşe faţă de directorul Ciurel. Asta nu înseamnă că salariaţii din SMEO nu vor fi în Piaţa Prefecturii la ora protestului.

Sindicatele din cadrul departamentului Solidaritatea al Federaţiei „Univers” au decis vineri să ia parte la miting alături de Federaţia Naţională Mine Energie. Protestul la care sunt aşteptaţi mii de mineri şi energeticieni a fost stabilit pentru ziua de joi. Astăzi federaţiile vor depune solicitarea pentru organizarea mitingului la primăria municipiului Târgu Jiu. „Dacă vin toate federaţiile, cred că se vor strânge 5000-6000 de oameni. Principalele motive sunt reducerile, diminuările privind cheltuielile de natură salarială”, a declarat Adrian Marciuc, prim-vicepreşedinte al Federaţiei „Univers”.

Federaţia Naţională Mine Energie (FNME) susţine organizarea acestui miting de amploare. Sindicaliştii din FNME spun că nu mai au ce să discute cu administraţia. „Într-adevăr Marciuc m-a informat că departamentul Solidaritatea va participa alături de noi la mitingul de amploare. La întâlnirea anunţată pentru luni la Turceni cu administraţia poate se duce anexa PSD, adică făcătura SMEO. Poate îşi mai negociază vreun salariu, vreun contract cu compania, salariu mai mare la Căldăruşe. Am înţeles că este singurul căruia i-a crescut salariu în ultima perioadă de la 3.000 la 5.500. Cu aceşti infractori noi nu mai discutăm. Discutăm în momentul în care există o administraţie competentă şi cu care să plecăm cu drepturile salariale de la nivelul fondului de salarii aprobat în 2014. Până atunci nu”, a spus vineri Constantin Mitrescu, vicepreşedinte al FNME. 

Bălăceanu (SMEO): Vom participa la miting

Reprezentanţii Sindicatului Mine Energie Oltenia nu au participat vineri la şedinţa de la Mătăsari, unde liderii din Univers au decis să participe la protestul de joi. Unii lideri din SMEO spun totuşi că sunt pentru organizarea mitingului. „Sunt de acord cu orice formă de protest, astfel încât să nu se taie drepturile salariale, dar înainte trebuie epuizate căile de dialog. Aşa mi se pare normal. Dacă se va organiza acel miting vom participa fără niciun fel de reţinere. Nu ne vom fofila. E bine să vorbim aceeaşi limbă”, a spus Gabriel Bălăceanu, liderul SMEO pe Departamentul Rovinari.

MOTIVE

Administraţia CEO a propus tăieri substanţiale la toate capitolele: prime, sporuri, transport, bilete de odihnă. Sindicaliştii au încercat să discute cu ministrul energiei Andrei Gerea despre această propunere, oficialul promiţând joia trecută că va trimite înapoi bugetul de venituri şi cheltuieli pentru a fi discutat şi cu sindicatele. Cum nu au căpătat decât promisiuni, federaţiile reprezentative la nivel de complex au decis organizarea acestui protest în masă.

Vizualizări: 144

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: