Miza secretă a decredibilizării sindicatelor din minerit

Sindicatele mici sunt cu ochii pe membrii Federaţiei Naţionale Mine Energie (FNME)! Tot mai mulţi lideri de sindicat spun că se urmăreşte divizarea sindicatelor din federaţia condusă de Marin Condescu şi că atunci când va veni vremea privatizării nu va avea cine să se opună. Spre exemplu, Sindicatul Lignitul Oltenia condus de Constantin Creţan are de curând 15 membri de la sindicatul Federaţia Mine Energie Jilţ Turceni, unde preşedinte este Adrian Marciuc. Şi racolările continuă, cu sprijinul discret al administraţiei.   

Constantin Creţan are sprijinul unor directori din CEO şi are drept scop destabilizarea mişcării sindicale şi înlesnirea procesului de privatizare, este mesajul pe care-l transmit sindicaliştii din FNME. Acum, luptele sindicale se duc cu alte sindicate, nu cu administraţia.

Primul care a avansat ideea că sindicatele sunt ţinta administraţiei CEO a fost Ion Ruşeţ. Prim-vicepreşedintele FNME declara la o emisiune TV că se doreşte slăbirea mişcării sindicale. „A lăsa această companie fără reprezentare serioasă, după data de 1 iunie 2013, atunci când există posibilitatea şi spectrul unor măsuri mult mai grele pentru lucrători, nu este în regulă. Pot să facă disponibilizări, conform Legii 67, nu pot fi făcute timp de un an de la înfiinţarea companiei. Se doreşte ca mişcarea sindicală să fie tot mai slabă după 1 iunie 2013. Dacă le pui cap la cap ne îndreptăţeşte să spunem că, de fapt, se urmează dictonul: loviţi păstorii şi turma se va risipi”, a spus Ruşeţ la TV Sud. Acesta a vorbit despre data de 1 iunie, pentru că atunci se împlineşte un an de la înfiinţarea companiei şi, potrivit proiectului de fuziune, nu pot fi făcute disponibilizări în primul an de existenţă.

Vin vremuri grele

Recent, 15 membri de la sindicatul de la Jilţ au plecat la sindicatul lui Constantin Creţan. Liderul Adrian Marciuc nu a vrut să comenteze prea mult plecarea membrilor săi, însă a sugerat că de vină ar fi Constantin Creţan. „L-am văzut pe acolo prin curte, nu ştiu ce le spune oamenilor“, a spus Marciuc. Acesta mai spune că de curând a trebuit să lipească afişe pe la Turceni pentru a clarifica problema cotizaţiei, deoarece printre angajaţi apăruse zvonul că aceasta a fost majorată. Alţi lideri spun că preşedintele Lignitul a dat târcoale şi altor sindicate, din zona Motru şi Rovinari.

Contactat telefonic, liderul „Lignitul“ Oltenia, Constantin Creţan, a declarat că într-adevăr a primit adeziunile câtorva salariaţi de Jilţ, însă nu-l interesează de unde vin.

SINDICATE

În scenă apare un al treilea sindicat, cel al lui Corneliu Gârjoabă. Ca şi ceilalţi lideri, Gârjoabă are o problemă tot cu Creţan, pe care-l asociază cu administraţia, mai exact cu directorul de Resurse Umane Ion Răuţ. „Nu cred că are o sută de membri de sindicat. Dacă în atâţia ani nu a reuşit să convingă oamenii, nu ştiu de ce mai rămâne. El este marioneta lui Răuţ, face ce-i spune Răuţ“, a spus Gârjoabă. În replică, Creţan spune că Gârjoabă este imoral, dat fiind că în ultimi ani a fost ba director, ba sindicalist.

Vizualizări: 143

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: