Moaște proaspete

O doamnă de 61 de ani a murit în timp ce stătea la coadă pentru a atinge moaștele Sfintei Parascheva, ocrotitoarea Moldovei. Nu se cunoaște dacă doamna era din Moldova, totuși, deci e posibil să nu fi intrat sub incidența ocrotirii, mai ales că nici nu apucase să ajungă la raclă când s-a prăbușit, undeva la rând. O fi fost vrerea Sfintei, totuși? S-a hotărât s-o ducă pe femeie într-un loc mai bun? În fond, ce poate fi mai rău decât să stai zeci de ore în frig ca să atingi un sicriu (unul sfânt, ce-i drept, dar tot sicriu)?

Incidente letale se petrec aproape an de an, la tradiționalul pelerinaj la moaștele Sfintei. În ziua în care a murit femeia, alte 30 de persoane au leșinat din cauza problemelor cardiace asociate cu frigul pătrunzător. Eu însumi am o poveste suprarealistă, cu o fostă prietenă pe care nu o bănuiam de misticism care se deplasase din Brașov ca să înnopteze la coadă, dornică să atingă mânuțele care ies prin raclă. A reușit să-i pupe mâna sfintei pe la 9 dimineața, după 17 ore de așteptare pioasă, dar pe termen scurt rezultatul a fost nesatisfăcător: un telefon pierdut, bani furați din buzunar și o viroză puternică. Au trecut doi ani de atunci și, sincer să vă spun, nu-mi pare prea fericită. O să spuneți că nu pentru a-i ajuta în viață cu lucruri materiale merg oamenii să se roage la Sfântă. Iar eu o să vă zic că ba da, cei mai mulți vin fix pentru aia.

Conform declarațiilor unui jandarm veteran, crescut printre cozi la moaște, cei veniți în pelerinaj ating racla cu cele mai ciudate obiecte, convinși fiind că, prin contactul cu minunea, acestea vor căpăta însușiri magice. Din lunga listă, remarcăm două obiecte cu care credincioșii români s-au prezentat la raclă: cuțite și chiloți. Adevărul e că în Moldova răzbați greu cu un cuțit și-o pereche de chiloți nesfințite. Cuțitul trebuie să te apere, iar chiloții ar fi de preferat să nu prindă miros oricât i-ai purta. Totuși, reportajul despre obiectele aduse la sfințit de români nu făcea vorbire nicăieri de vreo carte de muncă, care, atinsă de Sfânta făcătoare de minuni, să-i dea posesorului o energie și-o poftă de muncă nebănuite. Dar las-o încolo de muncă, Sfânto, dă-ne niște minte, măcar!

Vizualizări: 180

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: