Şefii Primăriei Târgu Jiu au venit din Franţa cu idei de afaceri

Autorităţile locale din Târgu Jiu au semnat vinerea trecută documentul de înfrăţire a municipiului cu oraşul Forbach din Franţa. În urma vizitei făcute de reprezentanţii primăriei în oraşul francez, s-a discutat despre posibilitatea îndeplinirii unor proiecte în parteneriat, printre care şi înfiinţarea unei centrale electrice ecologice la Târgu Jiu.

Reporter: Aţi vizitat oraşul Forbach, odată cu semnarea acordului de înfrăţire...

Marius Ionescu: Oraşul Forbach şi Târgu Jiu au foarte multe lucruri în comun, preponderent ar fi economia, fiind un oraş minier care timp de forte mulţi ani a exploatat cărbunele şi care după finalizarea închiderii mineritului a trecut la reconversia forţei de muncă şi la soluţii în ceea ce priveşte noi locuri de muncă. În programul de vizită în acest oraş ne-am deplasat cam pe toată perioada la tot ce înseamnă dezvoltare, instituţii publice, moduri de obţinere de finanţare.

Rep.: S-au stabilit parteneriate pentru anumite proiecte la nivel de municipiu?

M.I.: S-a făcut o vizită la una din centralele electrice care are la bază ca materie primă biomasa. Vom pregăti un prim program de întâlniri, urmând ca într-o anumită perioadă de timp noi să pregătim ceea ce îi interesează pentru a dezvolta o asemenea activitate în Târgu Jiu, pentru că nu trebuie să uităm că şi aici se poate produce materia primă pentru biomasă. Este vorba de resturi vegetale, de la defrişări, din  prelucrarea lemnului pentru că acolo centrala pe biomasă realizează o cantitate de energie care pleacă către comunităţile din zonă. O energie ecologică până la urmă, şi nu în ultimul rând se produce şi agentul termic pentru încălzirea locuinţelor din zonă.

Rep.: Există şanse să fie dus la îndeplinire acest proiect? Dacă da, unde ar putea fi construită această centrală? 

M.I.: De ce să nu avem, din moment ce Târgu Jiu este într-o zonă de munte? Se pot folosi coji de copac, crengi, din prelucrarea lemnului, ce se ia de la cetăţeni, dar nu putem discuta numai de Târgu Jiu pentru că trebuie o cantitate mare, se poate discuta la nivel de judeţ, în special la zonele dinspre munte. Trebuie găsite zone care trebuie să aibă şi suprafaţa suficientă şi dacă am privi undeva în zona depozitului ecologic pentru că şi de acolo o parte din materiale pot fi folosite, ar fi şi aproape. Dacă privim în zona CET-ului iară este o zonă destul de liberă. Investiţia să fie a lor şi tot ei să o gestioneze. Să poată să-şi recupereze investiţia din energia pe care o produc. Sau să găsim un parteneriat de o parte şi de alta. Oportunităţi sunt.  

Rep.: Ce alte idei de colaborare s-au conturat?

M.I.: S-au purtat discuţii, pentru că ei pentru a colecta selectiv pun la dispoziţia cetăţenilor containere cu două compartimente unde se pun două tipuri de deşeu menajer. Parte din aceste containere pot fi realizate şi în Târgu Jiu pentru că avem atâtea întreprinderi pentru prelucrarea metalului. Cu siguranţă că se vor purta discuţii şi vor fi prezentate conducerile acestor societăţi  în vederea începerii deja a unor comenzi, că nu îi interesează decât calitate şi un preţ normal, bun şi pentru unii şi pentru alţii. În momentul în care vom demara aceste să-i spunem rampe sau vom face paşi importanţi în relaţia de colectare selectivă, atunci parte din aceste containere vor fi şi în municipiul Târgu Jiu. Orice început are un început şi atunci cu siguranţă şi noi vom trece la o etapă superioară de valorificare a deşeurilor menajere. 

Rep.: Ce firme ar putea produce aceste containere?

M.I.: Sunt destule societăţi aici care ar putea face aceste containere metalice, societăţile care lucrează cu tablă. Poate fi de exemplu Mirfo.

Vizualizări: 167

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: