Mocioi: PNL va depune moţiune simplă pe energie

Deputatul de Gorj, Niculina Mocioi, a declarat că grupul PNL lucrează la o moţiune simplă pe energie. Mocioi a atras atenţia că, deşi inclusiv premierul Victor Ponta spune că situaţia la complex este gravă, nu a apărut nimeni de la PSD care să vorbească despre soluţii pentru a diminua pagubele sociale. Aceasta a răspuns ironic la alternativa dată de vicepreşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Ciprian Florescu: turism. Niculina Mocioi a lansat un apel către factorii decizionali de la nivelul judeţului pentru discuţii serioase pentru planuri de rezervă în situaţia în care CEO va da mulţi oameni afară.

Reporter: La CE Oltenia situaţia s-a înrăutăţit. Proteste de stradă şi restructurare masivă.

N.M.: Nimic surprinzător. Campaniile s-au dus, administraţia trebuie să ia nişte măsuri prin care să recupereze toţi aceşti ani în care a minţit, de dragul campaniei electorale, că totul e bine, că nu vor fi concedieri, nu vor fi pierderi. De la numirea lui Laurenţiu Ciurel la şefia CE Oltenia au fost reduceri ale veniturilor, însă problema este mult mai mare şi nu se rezolvă dacă iei 600 de lei din buzunarul minerului, cum a făcut până acum.

Rep.: Şi ce se va întâmpla?

N.M.: Se va întâmpla ce a spus Ponta dacă nu se adună toată lumea şi nu sunt căutate alternative. Măsurile de restructurare anunţate de Victor Ponta pentru companiile energetice sunt luate de Guvern, nu de Fondul Monetar Internaţional. FMI cere ca aceste companii să fie profitabile, să respecţi nişte indicatori. Nu-ţi spune să renunţi la carierele din Motru sau la grupuri din Craiova. Nu-ţi spune că păstrezi doar cinci grupuri. Îţi spune că ai o companie rentabilă. Am făcut interpelări către ministrul energiei şi către premierul Ponta, în care le cer să spună cum întâmpină cele 2.000 de concedieri anunţate până acum de societate şi tot ce presupune restrângerea activităţii. În plus, grupul PNL va depune o moţiune simplă pe energie.

Rep.: Când depuneţi această moţiune?

N.M.: Probabil în două săptămâni. Vor fi abordate problemele din sistemul energetic, pentru că sunt probleme peste tot.

Rep.: Autorităţile locale au nişte idei de alternative. Turism, de exemplu.

N.M.: Turism în sensul că pleacă în altă ţară la muncă în străinătate, poate. Noi am putea face turism, dar niciodată cu actuala administraţie. Dar vedeţi, nu se discută serios problema oamenilor care au ieşit în stradă. Cum a spus şi premierul, că minerii au manifestat pentru măriri de salarii, nu pentru că rămân pe drumuri. Bătaie de joc. Trebuie să se facă tot posibilul să se evite plecări masive din sistem, dar dacă ele vor fi trebuie să fim pregătiţi. Întrebarea este unde sunt oamenii care vor să rezolve această problemă, cum se pregătesc ei. Şi sindicatele, şi administraţia, şi Guvernul, dar şi autorităţile locale trebuie să lucreze pentru a găsi soluţii. Soluţii pentru a nu reduce veniturile, soluţii pentru a păstra compania în piaţă şi soluţii pentru cei care vor părăsi această societate. Domnul Ion Călinoiu zice că nu e nicio problemă, de aia nu caută soluţii.

Vizualizări: 153

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: