Mocioi: Redresarea CEO începe cu demisia conducerii, nu cu tăierea veniturilor

Deputatul PNL Gorj, Niculina Mocioi, susține că îmbunătățirea situației Complexului Energetic Oltenia și evitarea intrării în insolvență trebuie să înceapă cu demisia actualei conduceri și nu cu tăieri și reduceri ale veniturilor angajaților. Aceasta a criticat, printr-un comunicat de presă, decizia conducerii ce a tăia, din nou, din veniturile angajaților. Mocioi a declarat că soluția pentru problemele CEO ar fi oprirea angajărilor politice și pe prietenii.

Deputata Niculina Mocioi crede că problemele invocate de CE Oltenia, cele cu costurile certificatelor de carbon și verzi, sunt reale, însă problema acută este incompetența conducerii. Mocioi zice că în mandatul lui Ciurel au crescut creanțele, deși rolul lui era să le recupereze: “Echipa condusă de Laurențiu Ciurel și-a arătat incompetența în cei doi ani și jumătate de conducere. Nu a încasat creanțele, sumele chiar au crescut. În 2013, creanțele erau de 760 de milioane, iar în 2014 au ajuns la 985 de milioane de lei. Situația companiei este grea, însă constat și o lipsă de viziune a directorului Laurențiu Ciurel. Nu numai certificatele verzi și cele carbon sunt cele care produc pagube. Pe lângă situația din piață avem de-a face și cu un management defectuos al cărui scop pare să fie falimentul”.

Singurele majorări, la contractele de mandat

Deputatul a mai spus că oprirea angajărilor pe criterii politice ar fi o soluție pentru redresarea companiei: “Nu pot crede că domnul Ciurel este un manager care vrea să facă din această companie una performantă, din moment ce face angajări pe criterii pe care doar dumnealui le știe, în timp ce anunță programe de restructurare. Dacă CE Oltenia va intra în insolvență, așa cum ne spun cei de la companie, vina va fi doar a conducerii și a lui Victor Ponta, Ion Călinoiu, Florin Cârciumaru și PSD Gorj, care au girat și girează și acum această echipă. Să oprească angajările și promovările pe prietenii. Conducerea a tăiat în ultimii ani de la investiții și angajați. Singurele majorări sunt și au fost cele pentru contractele de mandat”.

Mocioi a condamnat eliminarea sporului de carieră, a cotei de combustibil și a mesei calde. Deputatul consideră că eliminarea acestui spor și a mesei calde reprezintă o lipsă de respect față de munca minerilor, care capătă tot felul de boli de la condițiile de lucru. „Am stat de vorbă cu mai mulți salariați din companie, unii veniți la audiențe, alții simple cunoștințe. Toți vorbesc despre condițiile extrem de grele din cariere și despre bolile cu care se confruntă majoritatea. Ei spun mai în glumă, mai în serios, că nu mănâncă mulți ani pensie”. Aceasta a cerut companiei să spună câți oameni s-au ales cu boli profesionale și să nu elimine sporul de carieră. „Cer public Complexului Energetic Oltenia să prezinte situația îmbolnăvirilor ca urmare a condițiilor din sistem, precum și economiile pe care le face prin eliminarea sporului de carieră”, a mai spus Niculina Mocioi.

TĂIERI

Potrivit proiecției bugetare pe 2015, CE Oltenia propune 957 de milioane de lei pentru cheltuielile cu personalul, față de 1.256 de milioane de lei cât a fost aprobat prin bugetul din 2014. Ciurel vrea să ajungă la 738 de milioane de lei cu cheltuielile de natură salarială, de la 941 de milioane cât a fost în 2014. Cheltuielile cu salariile sunt estimate, în 2015, la 652 de milioane de lei, față de 818 milioane cât au fost în 2014.

SPORURI

Cheltuielile cu primele, sporurile și alte bonificații scad de la 309 milioane de lei la 188 de milioane, iar bonusurile de la 123 de milioane vor ajunge la 85 de milioane de lei. În total, reducerile cu transport, prime, sporuri și alte bonificații se apropie de 40%, în timp ce productivitatea muncii crește.

Vizualizări: 156

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: