Modestia salvatorului Ponta

Să minţi fără să clipeşti este vital în politica românească şi nu degeaba a ajuns Ponta şef de partid şi de guvern. Nu numai că nu îi tremură bărbia când minte, nu numai că nu i se zbate nici un muşchi pe faţă, dar chiar are tăria să se uite în ochii tăi, să îţi servească un zâmbet şi să îţi arate semnul victoriei.

Şomajul a bătut record după record în Gorj în ultimele şase luni, dar asta nu îi strică lui Ponta buna părere despre calităţile lui de premier. Peste 12.000 de şomeri în Gorj, din care două mii numai în ultimele luni, acesta este rezultatul guvernării USL în judeţul care a dat premierul. Cum o fi în restul ţării? Probabil nu aşa de rău, pentru că Gorjul are şi o administraţie locală de toată jena.

Ponta a fost întrebat la Târgu Jiu despre situaţia din Complexul Energetic Oltenia. Este poate cel mai greu an din 1997 şi până în prezent pentru mineritul şi energia din Gorj. CE Oltenia, condus catastrofal în ultimul an, a ajuns pe marginea prăpastiei. Cu salarii tăiate, cu şomaj tehnic şi concedii fără plată, fără prime şi bonificaţii, fără investiţii, fără certificate de CO2 achiziţionate, cu datorii la redevenţe, la taxe locale, cu cariere blocate de lipsa exproprierilor, cu grupuri energetice oprite din cauza defecţiunilor, cu multe alte probleme ascunse în spatele unor scandaluri provocate de administraţie şi de liderii PSD împotriva sindicatelor. Întrebat cum explică probleme din CE Oltenia, cum explică faptul că pentru prima dată după mulţi ani minerii şi energeticienii au pierdut prima de Crăciun, cota de cărbune etc., Ponta spune senin că acum 1 an a salvat complexul de la închidere. Şi o spunea aşa, cu modestie, ca şi cum îi este jenă să se laude cu marea sa realizare. Mă mir că nu s-a lăudat din nou că a mutat sediul CE Oltenia din Gorj în Gorj, adică de la Turceni la Târgu Jiu, realizare de doi bani cu care a câştigat voturi în campania electorală. Şi care a avut la bază doar dorinţa lui Cârciumaru de a încasa mai multe impozite la Târgu Jiu, chiar dacă de suferit a avut bugetul de la Turceni.

Cum a salvat Ponta complexul Oltenia de la închidere acum 1 an? Când abia atunci a politizat managementul, l-a dat afară pe Bălăşoiu care a făcut un profit foarte mare în câteva luni şi l-a pus pe Ciurel, care l-a făcut infim în alte câteva luni. Toate problemele CE Oltenia au apărut însă în ultimul an, adică după ce Ponta susţine că l-a salvat de la închidere. Şi de la o lună la alta, situaţia companiei a fost mai proastă. Situaţia nu mai poate dura mult. Nicio companie nu rezistă la infinit cu un management catastrofal, iar Complexul Oltenia nu va fi o excepţie. O vreme s-au mai putut rostogoli problemele, dar laţul se strânge. Doar achiziţia certificatelor de CO2, obligatorie până în aprilie 2014, înseamnă o cheltuială de zeci de milioane de euro pentru complex. Care, în lipsa veniturilor, se va consemna la capitolul pierderi. Pe cine va mai da vina Ponta atunci când cea mai mare companie din Gorj va intra în faliment?

Vizualizări: 183

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: