Moisescu riscă sancţionarea pentru că a vorbit prea mult

Şeful Patronatului Medicilor de Familie din Gorj, dr. Mihail Moisescu, a reuşit să stârnească ieri o adevărată furtună printre mai marii Direcţiei de Sănătate Publică din judeţ, după ce a spus că el ar fi avut la Motru suspiciuni de îmbolnăvire cu gripă porcină la mai mulţi pacienţi. Medicul nu a anunţat însă oficial pe nimeni despre acest lucru, spune că şi-a tratat pacienţii ca în cazul unei gripe normale şi, în consecinţă, e convins că "porcina" există printre gorjeni fără ca autorităţile să ştie acest lucru.

Şefii Direcţiei de Sănătate Publică au organizat o conferinţă de presă prin care intenţionau să facă o prezentare a modului de împărţire a vaccinului antigripal în judeţ. Medicul de familie Mihai Moisescu a fost invitatul special al celor de la DSP Gorj pentru că el este şi şeful Patronatului Medicilor de Familie, programul de vaccinare derulându-se prin intermediul cabinetelor medicilor de familie. Moisescu şi-a dat însă drumul la gură şi i-a băgat în sperieţi pe mai-marii DSP Gorj după ce a precizat că el a avut la sfârşitul anului 2009 cazuri, la Motru, unde îşi desfăşoară activitatea, pentru care a avut suspiciuni de îmbolnăvire cu gripă porcină, dar pe care nu le-a raportat "oficial".

"Am diagnosticat clinic suspiciuni cu virusul A H1N1. Atunci se punea problema închiderii unor şcoli, iar eu am sunat pe aici pe la Sanepid, dar au spus că nu au posibilitatea să facă analize, l-am sunat şi pe primarul din Motru, care mi-a spus că nu e medic veterinar să se ocupe el de gripa porcină. Oficial, da, nu am anunţat. Chestia asta cu oficialul pe mine mă deranjează. E greşeala mea că nu am anunţat oficial", a menţionat Moisescu. Acesta nu a putut preciza în cazul câtor persoane a avut suspiciuni, dar a menţionat că au fost forme de gripă pentru care a izolat pacienţii la domiciliu, pentru câteva zile, pacienţi care ulterior s-au însănătoşit.

Moisescu riscă sancţiuni oficiale

Directorul adjunct al DSP Gorj, Elena Sfârlează, responsabil la nivel de judeţ cu modul în care se derulează programul de vaccinare a populaţiei împotriva gripei porcine, a avut apoi o serie de discuţii contradictorii cu dr. Mihai Moisescu. Aceasta a menţionat că DSP va efectua un control la cabinetul lui Moisescu şi îl va sancţiona dacă se va constata că medicul nu a raportat oficial suspiciunile de existenţă a gripei porcine. "Avem posibilitatea să facem analize, nu aceasta este problema. Se prelevează probe şi se duc la Bucureşti, unde se fac analize de specialitate. Oficial nu avem niciun caz de gripă porcină la nivel de judeţ, iar medicii de familie au obligaţia să ne anunţe la cea mai mică suspiciune pe care o au pentru ca noi să putem lua măsurile prin care să prevenim creşterea numărului de îmbolnăviri", a menţionat Elena Sfârlează.

          Deocamdată însă nici măcar un sfert din dozele de vaccin CantGrip trimise la nivel de judeţ nu au fost folosite. Gorjenii s-au ferit de vaccinul respectiv şi se feresc în continuare, statisticile Direcţiei de Sănătate Publică arătând că mai puţin de 7500 de persoane s-au vaccinat la nivel de judeţ. Medicii de familie din Gorj au primit până acum 32.300 de doze, DSP solicitând o suplimentare cu încă 10.000, întrucât medicii de familie au avut de abia în ultimele zile cereri mai multe pentru vaccinarea pacienţilor.

          Adjunctul DSP Gorj, Elena Sfârlează, spune că la centrul de vaccinare amenajat la secţia de boli infecţioase de la Pasarelă a Spitalului Judeţean au venit de abia 100 de persoane care să se vaccineze împotriva gripei porcine. Nici cadrele medicale din judeţ nu s-au grăbit să se vaccineze, doar 901 fiind imunizate până acum. Prin spitale au început să circule de ieri tabele pe care cadrele medicale le semnează sau nu, dacă sunt de acord cu vaccinarea. Cei care nu fac vaccinul ar trebui să nu mai intre în contact cu bolnavii, spun directivele Ministerului Sănătăţii. Dintre miile de bugetari din Gorj doar 2757 şi-au făcut vaccinul, iar în rândul elevilor de liceu care au peste 16 ani numai 500 s-au imunizat. Situaţia este şi mai proastă la şcolile postliceale, unde nici măcar 100 dintre cursanţi nu s-au lăsat vaccinaţi.

Vizualizări: 116

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: