Moment poetic pentru deţinuţii gorjeni

Împlinirea a 159 de ani de la naşterea marelui poet Mihai Eminescu a fost marcată ieri şi la Penitenciarul de Maximă Siguranţă din Târgu.Jiu. Deţinuţii au susţinut un recital poetic, în cadrul căruia au prezentat versuri din creaţia eminesciană, dar au aflat şi aspecte legate de viaţa şi opera poetului de la Alexandra Andrei, directoarea Bibliotecii Judeţene „Christian Tell”. Parteneriatul dintre cele două instituţii gorjene nu este la prima manifestare de acest fel, întrucât colaborarea s-a dovedit una de succes chiar de la început.

Activităţile culturale sunt importante pentru cei privaţi de libertate, pentru că îi transpune pentru un timp în afara pereţilor reci şi neprimitori ai celulei în care trebuie să-şi spăşească pedeapsa pentru faptele comise. Este un mod de reeducare, de încercare de a scoate la iveală laturile pozitive şi în unele cazuri, chiar şi aptitudinile artistice ale deţinuţilor pentru poezie şi nu numai.

Directoarea Bibliotecii spune că a fost plăcut surprinsă şi în anii trecuţi de recitalul celor de la Penitenciar: „Unii dintre ei n-au citit niciodată versuri din Eminescu, le-au citit în detenţie şi se pregătesc cu o lună înainte pentru eveniment.Mulţi dintre ei m-au surprins prin calitatea recitării, prin faptul că pun întrebări şi chiar compun poezii pentru a-l omagia cum se cuvine”.De momentele emoţionante oferite de deţinuţi nu s-au bucurat numai  cei care au asistat ieri, ci şi celelalte persoane private de libertate, pentru că totul a fost înregistrat şi va fi difuzat ulterior în tot penitenciarul.

Tot ieri după-amiază, Eminescu a fost evocat şi la Leleşti, unde a avut loc un concurs de interpretare a poeziei eminesciene.Cei mai buni elevi au fost premiaţi de către organizatori, respectiv biblioteca publică, primăria, consiliul local şi şcoala din localitate.

Vizualizări: 78

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: