Momente emoţionante la dezvelirea bustului Mariei Lătăreţu

Bustul Mariei Lătăreţu a fost dezvelit cu prilejul comemorării a 40 de ani de la dispariţia interpretei de muzică populară. Prezentă la eveniment, nora artistei a dezvăluit că viaţa artistei a fost foarte zbuciumată în ciuda faimei de care s-a bucurat. Maria Lătăreţu a avut şase copii, însă doar de unul a avut parte. Acesta a decedat şi el după moartea mamei, iar singurii urmaşi ai interpretei au rămas nora şi un nepot care este paralizat.

Bustul Mariei Lătăreţu a fost dezvelit ieri în prezenţa nurorii acesteia, a autorităţilor locale şi a oamenilor de cultură din judeţ. Bustul a fost amplasat în incinta Teatrului de Vară într-o poziţie din care fosta interpretă de muzică populară pare că priveşte spre scena de unde a încântat publicul de nenumărate ori.

Întrucât s-au comemorat 40 de ani de la dispariţia artistei a avut loc şi o slujbă de pomenire. Evenimentul a avut o încărcătură emoţională deosebită deoarece Ioana Lătăreţu, nora Mariei Lătăreţu, a prezentat cu lacrimi în ochi viaţa interpretei gorjene. “Eu şi fiul meu suntem singurii urmaşi ai Mariei Lătăreţu. Băiatul nu a putut fi aici pentru a revedea chipul bunicii sale din cauză că a rămas paralizat în urma unui accident cerebral. Maria Lătăreţu a avut şase copii, însă doar cu unul mai rămăsese, ceilalţi cinci decedând de timpuriu. Dacă cineva o întreba care este averea ei, de fiecare dată răspundea că nu are decât cântecele sale şi un cimitir de copii. Toţi copiii Mariei Lătăreţu sunt îngropaţi la Cimitirul Vădeni. A avut o viaţă grea în ciuda faimei de care s-a bucurat”, a declarat Ioana Lătăreţu, al cărei soţ a decedat şi el după moartea mamei.

Ioana Lătăreţu a ţinut să mulţumească tuturor celor care s-au implicat în realizarea bustului şi s-a arătat foarte mulţumită de faptul că acesta a fost amplasat în incinta Teatrului de Vară. “De aici măicuţa mea dragă poate vedea scena pe care a urcat de atâtea ori şi poate veghea asupra generaţiei care îi calcă pe urme”, a precizat Ioana Lătăreţu. Aceasta, împreună cu Iulia Vână, viceprimar al municipiului Târgu Jiu,  au fost cele care au dezvelit monumentul cu vădită emoţie. “Avem încă un reper cultural pe harta judeţului Gorj. Generaţia actuală are de unde se inspira şi pe urmele cui să calce”, a declarat Iulia Vână.

Încă o lucrare reuşită a lui Paul Popescu

Bustul Mariei Lătăreţu reprezintă încă o lucrare reuşită a sculptorului

gorjean Paul Popescu. Bustul este din bronz, iar soclul este din beton placat în granit, colorat cu negru şi cărămiziu. Acesta a fost turnat la o turnătorie din Arad. “Sunt fericit că sugestia mea, ca bustul Mariei Lătăreţu să fie amplasat în incinta Teatrului de Vară, s-a concretizat. Bustul reprezintă o operă a sculptorului Paul Popescu, o piesă foarte reuşită”, a declarat Viorel Gârbaciu, directorul Şcolii Populare de Artă Târgu Jiu.    

OMAGIU

Ioana Lătăreţu a adus un buchet impresionant de flori şi a aprins o candelă în faţa bustului Mariei Lătăreţu. De asemenea, au fost depuse coroane şi au fost interpretate cântece din repertoriul artistei în semn de omagiu faţă de “privighetoarea” Gorjului.

Vizualizări: 146

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: