Morega: CEO va încheia anul cu pierderi uriaşe

Dan Ilie Morega, preşedintele Institutului de Analiză şi Investigaţii Publice şi Politice, estimează pierderi de peste 300 de milioane de lei la Complexul Energetic Oltenia în acest an. Asta în condiţiile în care în urmă cu câţiva ani bilanţul anual al complexurilor energetice era unul pozitiv. Morega spune că situaţia dezastruoasă companiei se datorează prieteniei Ponta- Călinoiu- Ciurel.

Morega este convins că Laurenţiu Ciurel, managerul CEO, nu va face nimic pentru diminuarea pierderilor cu care se confruntă compania în momentul de faţă. „Mai mult ca sigur, Complexul Energetic Oltenia va încheia anul 2014 cu pierderi de peste 300 de milioane de lei. Este previzibil acest lucru, dacă în primul semestru au existat pierderi de 193 de milioane de lei. Ciurel nu face nimic pentru a diminua pierderile. Actuala situaţie a CEO este una dezastruoasă, mai ales dacă ne raportăm la anul 2008, când cele două companii energetice din Gorj şi fosta SNLO au avut profit de peste 350 de milioane de lei. E foarte clar că şandramaua prieteniei Ponta-Călinoiu-Ciurel a fost distructivă pentru CEO. Altfel nu se explică de ce Guvernul nu a dat o Ordonanţă de Urgenţă pentru a obliga ANRE şi chiar Transelectrica pentru ca energia electrică, produsă de CEO pe cărbune, să fi pătruns măcar pe piaţa energetică naţională în medie de cel puţin 2000 MW/oră, în permanenţă”, a declarat Dan Ilie Morega.

Acesta acuză Guvernul de faptul că slugăreşte Comisia Europeană. „Au tradus ca nişte slugoi directivele Comisiei Europene de a prioritiza în accesul sistemului naţional energetic, energia regenerabilă. Cum multe dintre directivele europene sunt pentru „căţei”, nu pentru „dulăi”, lipsa de curaj a Guvernului de a menţine la parametrii de normalitate funcţionarea CEO, plus managementul deşănţat, cel mai prost din ultimii 25 de ani, au dus la această situaţie disperată pentru gorjeni, ca să nu mai vorbim de mineri şi energeticieni. Eu, unul, am curajul de a spune lucrurilor pe nume pentru că Germania, cel mai puternic stat economic din Uniunea Europeană produce energie pe cărbune în procent de circa 40%, iar noi nici măcar 20%”, a mai precizat Morega.

APEL

Morega face apel la liderii de sindicat pentru a scoate CEO din mocirlă. „Fac apel la liderii de sindicat de bună credinţă, la sindicatele din minerit şi energie, să se unească şi să exercite presiunile legale asupra factorilor decizionali. Măcar în ceasul al 24-lea să scoată din marasm CEO, companie naţională de mare anvergură şi cu mulţi specialişti marginalizaţi de clica pesedist-securistă”, a declarat Morega. Acesta susţine în continuare că aproximativ 4000-5000 de angajaţi din cadrul CEO vor fi disponibilizaţi în primăvară.

Vizualizări: 136

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: