Morega: După peştele cel mare Ponta, vor urma alţi peşti de la Gorj

Dan Ilie Morega, preşedintele Institutului de Analiză şi Investigaţii Publice şi Politice, se aştepta ca premierul Victor Ponta să fie trimis în judecată, alături de senatorul Dan Şova, directorii Laurenţiu Ciurel, Dumitru Cristea şi Octavian Graure. Morega spune că solicitarea lui Ponta de a i se disjunge dosarul nu putea fi admisă atâta timp când laţul cuprindea mai multe persoane. Morega este convins că până la sfârşitul lunii premierul PSD va pleca de la Guvern, fie constrâns de Dragnea să-şi dea demisia, fie suspendat de către preşedintele ţării.      

Rep.: Cum comentaţi trimiterea în judecată a premierului Victor Ponta, alături de celelalte patru persoane?

D.I.M.: Mă aşteptam ca cererea lui Ponta de a-i se disjunge dosarul să nu fie luată în calcul. Nu trebuie să fii jurist ca să-ţi dai seama ca atunci când eşti cu mai mulţi în horă, cu Şova, cu Ciurel, cu Graure şi cu Cristea, nu se poate disjunge dosarul. Ponta se aştepta ca disjungerea să aibă loc, să nu mai aibă DNA acces la dosar, pe motivul că fapta respectivă s-a produs când el era avocat, nu parlamentar. Atunci dosarul era trimis la prietenul lui, procurorul general Niţu. Ştim foarte bine că procurorii din vârful piramidei au fost numiţi prin înţelegere cu Băsescu, iar Niţu a fost desemnat la propunerea lui Ponta. El se aştepta, categoric, să fie scos de sub urmărire penală.

Rep.: Vă aşteptaţi la vreo demisie din partea lui Victor Ponta sau din partea lui Laurenţiu Ciurel?

D.I.M.: Eu nu mă aştept la demisia lui Ponta, dar cred că până la urmă vor exista două variante: fie va fi forţat de către Dragnea să-şi dea demisia, fie se va găsi o soluţie de suspendarea din funcţia a lui Victor Ponta de preşedintele României. Încă de la începutul anului, am spus că luna septembrie va fi o lună în care Ponta va pleca din fruntea Guvernului şi mă aştept ca el să plece într-o formă sau alta. Iată, premoniţia mea se adevereşte, am făcut o analiză destul de profundă pe această problemă. Sigur, mie, ca om, îmi pare rău de toată lumea, nu doresc nimănui să facă puşcărie, dar doresc ca toţi cei care au furat banul public şi mai ales care au avut funcţii publice politice să plătească. Timp de 25 de ani s-au schimbat hoţii şi au venit hoţii, iar românii au sărăcit cu toţii.

Rep.: Credeţi că acţiunea DNA va avea efecte şi în Gorj?

D.I.M.: Acum e clar că laţul se va strânge şi în jurul băieţilor deştepţi de la Gorj, în jurul mafiei pesediste şi a devoratorilor Ciurel-Călinoiu, care vor trebui să dea socoteală pentru ilegalităţile săvârşite. Este foarte probabil ca o dată cu peştele cel mare să mai intre şi alţi peşti, care sunt destul de mari la nivelul judeţului Gorj, care s-au îmbuibat. Acum suntem în nişte investigaţii prin care să vedem câţi bani s-au stors numai din drumurile publice de către gaşca lui Călinoiu. Ciurel nu va demisiona, cu toate că ar fi o onoare pentru toţi cei implicaţi să-şi dea demisia. Nu mă refer numai la legătura lor cu Ponta, ci mă refer la toate abuzurile pe care le-au săvârşit în fruntea mineritului şi energiei. Minerii şi energeticienii au fost călcaţi în picioare pentru interesele pesediste.

Rep.: Premierul a vorbit deja despre o nouă candidatură a domnului Ion Călinoiu la funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Gorj. D.I.M.: În nici un caz nu văd ca Ion Călinoiu să mai candideze la funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean. Exclud această varianta în aceste circumstanţe, dar şi având în vedere faptul că a fost găsit în conflict de interese, fiind preşedinte de Consiliu Judeţean şi mare expert în nişte proiecte de unde a luat ceva bani, mulţi sau puţini nu contează, a făcut pe expertul şi a luat bani din proiecte făcute de Inspectoratul Şcolar Judeţean. Fiind găsit în conflict de interese, nu mai poate să candideze nici pentru funcţia de consilier judeţean, nici pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean. Cred că justiţia care-l mai apăra s-ar putea să-şi ia mâna de pe el pentru că acum prietenul lui, Ponta, trebuie să se apere pe el, nu se mai poate ocupa şi de alţi. La fel şi prietenul Dragnea trebuie să se apere pe el şi să lase partitura să se joace.

Vizualizări: 154

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: