Morega: Peste 4.000 de locuințe și alte instituții vor avea de suferit

Situația Uzinei de Agent Termic și Alimentare cu Apă Motru este din ce în ce mai complicată. Societatea trebuie să achiziționeze în luna aprilie certificatele de carbon, însă valoarea acestora prea mare. Primarul din Motru, Cosmin Morega, spune că prețul certificatului a crescut enorm, iar banii necesari nu există.

Prețul unui certificat de carbon a depășit 40 de euro, iar acest lucru îngreunează situația la UATAA Motru. Până în prezent, societatea nu a reușit să achiziționeze niciun certificat. Primarul din Motru mai spune faptul că există riscul ca peste 4.000 de locuințe, dar și alte instituții să aibă de suferit, în cazul în care Guvernul României nu va aloca suma de bani necesară.  

”La ora actuală, prețul unui certificat de carbon a ajuns undeva la 47 de euro, o valoare destul de mare pentru noi, mai ales că acestea trebuie achiziționate până în luna aprilie. Valoare se ridică la aproximativ 10 milioane de lei, bani pe care nu îi avem. Nu m-am lăsat și am făcut din nou demersuri către Consiliul Județean și Prefectură pentru a solicita sprijin de la Guvern. Le-am explicat că de soarta acestei societăți depind peste 4000 de apartamente, unități școlare, dar și alte instituții ale statului. Am făcut o nouă solicitare, iar ieri am primit un  răspuns prin care ni s-a spus că nu ne pot ajuta. Ne-au îndrumat să facem demersuri pentru a obține cărbune și păcură cu împrumut de la rezerva de stat, ceea ce mi se pare destul de greu. Fără acești bani, UATAA nu va rezista”, a spus primarul Morega.

Primarul a cerut în urmă cu câteva luni peste 9 miloane, bani ce pot salva Uzina de Agent Termic, însă în conturi nu au intrat mai mult de cinci milioane. ” Nu poți să tai de la tine că vrei tu. Pe ce bază au acordat ei doar 5 milioane? Noi avem documente justificative care au trecut pe la Prefectură și pe la Consiliului Județean, totul a fost așa cum trebuie. Practic, printr-o decizie politică au spus că nu dau 9,8 milioane de lei, ci doar 5. Ne-au pus în imposibilitatea de a achiziționa aceste certificate de carbon, iar cel mai grav este că le vom lua cu un preț dublu. Nu Morega este condamnat, ci comunitatea”, a mai afirmat edilul.

Primarul din Motru mai spune faptul că, dacă va fi nevoie să intre în grevă, o va face alături de cetățeni, asta în cazul în care problema de la UATAA nu va fi remediată.

Vizualizări: 5,390

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: