Cosmin Pigui: Oficialitățile fug de orice înseamnă Brâncuși

Primarul comunei gorjene Peștișani se declară dezamăgit de lipsa de implicare a autorităților în rezolvarea problemelor care țin de casa sculptorului. “Toți se ascund în spatele pandemiei acum și înainte în spatele incompetenței, de fapt”, a spus, amar, primarul Cosmin Pigui, care așteaptă de doi ani să-i fie dată în administrare Casa Muzeu „Constantin Brâncuși”, ca să poată atrage fonduri și să o pună mai bine în valoare.

 „În ultimii ani, cam toate oficialitățile fug de răspundere, fug de întrebările de Constantin Brâncuși și de ce se face, fug de problema operelor lui Brâncuși, fug de problema casei lui Brâncuși, fug de orice înseamnă Brâncuși. Sunt acolo doar când e vorba de a obține câte ceva în numele lui Brâncuși, dar când este de a răspunde cineva, nu mai răspunde nimeni. Toți se ascund în spatele pandemiei acum și înainte în spatele incompetenței, de fapt”, a fost reacția primarului din Peștișani, Cosmin Pigui, în anul în care se împlinesc 145 de ani de la nașterea titanului de la Hobița.

Manifestările dedicate acestei zile au fost subțiate din cauza pandemiei. Dar, a adăugat primarul, cu amărăciune, demersul său de a prelua din subordinea Consiliului Județean Casa Muzeu “Constantin Brâncuși”, din Hobița, încă nu s-a concretizat. „S-au făcut eforturi mari degeaba. Nici până la ora actuală. Sunt doi ani de când am solicitat să ne fie dată în folosință gratuită Casa Muzeu „Constantin Brâncuși” pentru a o administra și gestiona, pentru a obține finanțări pentru punerea în valoare a acesteia, dar până acum încă nu am primit acel răspuns favorabil”, a mai transmis edilul.

Primăria a reușit să obțină și cele câteva bârne putrezite care au mai rămas din casa în care s-a născut sculptorul, dar care a ajuns o ruină pentru că moștenitorii lui Brâncuși nu s-au mai ocupat de ea. „Din cauza pandemiei, până am băgat-o noi în domeniul privat al comunei, până am făcut cadastrul, a venit pandemia, specialiștii nu au venit în teren. Sperăm ca odată cu limitarea efectelor acestei pandemii să se miște ceva mai ales că și turismul a fost foarte grav afectat”, a mai spus Cosmin Pigui.

Vizualizări: 1,433

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: