Morega: Prea mulţi angajaţi în birou, la CEO

Prea mulţi angajaţi în birouri şi multe „scurgeri” de bani la Complexul Energetic Oltenia. Este analiza lui Dan Ilie Morega, liderul Institutului de Analize şi Investigaţii Publice şi Politice, care îl sfătuieşte pe directorul Sorin Boza să mai reducă din cheltuielile cu personalul TESA şi să se îngrijească mai mult de mineri şi energeticieni.

Reporter: Cum vedeţi toate aceste atacuri la adresa lui Sorin Boza?

Dan Ilie Morega: Atacurile, unele sunt reale. Eu, dacă aş fi fost în locul lui Sorin Boza, de stăteam numai şase luni de zile sau un an, dar nu aşteptam să crească numărul TESA şi făceam o organigramă, să vedem cât la sută personal TESA avem şi am avut în funcţie de numărul de salariaţi. Ei erau 16% când ar trebui să fie 8 şi ceva. La 1.800-1.900 de personal TESA, faceţi calculul cu salariile care nu sunt mici deloc. Cel mai mic e, probabil, de 25 de milioane, 30 (n.r. lei vechi), înmulţit cu 12 luni, vedeţi cât încarcă preţul de cost al cărbunelui. TESA are 40-50 de milioane de lei vechi, un miner are maximum 20 de milioane de lei vechi, şi 16 milioane. Nu se poate să mai trăieşti în asemenea hal. Ei trebuie să radă toate scurgerile şi pe toţi cei care fac aceste încărcări de costuri ilegale, care sunt hoţii la drumul mare. Nu cred că Boza nu ar lua măsuri, dar cred că managementul imediat inferior lui, directorii şi şefii care trebuie să se ocupe de acest lucru, nu se ocupă.

Rep.: Cum a ajuns compania să aibă, din nou, pierderi?

D.I.M.: Au introdus fie lideri de sindicat, fie alţi oameni politici directori de CEO, unii, nu toţi, fel de fel de utilaje în firmele care au câştigat licitaţii. Sunt utilaje care sunt pontate, dar ele nu funcţionează nici măcar o zi sau două pe săptămână. Aici se plăteşte deserventul, motorina se fură, utilajul se plăteşte că a lucrat, dar el n-a lucrat. Dacă s-ar fi luat nişte măsuri foarte drastice, în mod categoric puteau să mărească şi salariile la sectorul productiv, nu la conţopiştii şi birocraţii care întorc o hârtie de pe o parte pe alta.

Rep.: Cum de tac sindicatele?

D.I.M.: A avut abilitatea asta Boza, să se înţeleagă bine şi cu partidele, şi cu sindicatele. Majoritatea liderilor sindicali i-a făcut inspectori sociali cu salarii între 50 de milioane de lei vechi şi 70 de milioane şi este un motiv de supărare printre mineri. De fapt, sindicatele de asta nu mai apără minerii care au salarii de 2.000 de lei şi merg prin nămol şi le-ar trebui cizme până la brâu ca să poată să meargă prin noroi. Am văzut că mergeau în autocar şi cu umbrela deasupra, că plouă. Îţi vine să te închini şi să-l dai afară pe cel care a făcut licitaţia pentru că nu a verificat şi utilajele şi autocarele care transportă oameni, pentru că nu transportă animale.

Rep.: Şi nu se poate face nimic în acest sens?

D.I.M.: Eu nu cred că nu se poate face nimic. Nu se poate să spui asta. Au probleme cu echipamentul de protecţie. Nu se poate cumpăra echipamente şi să-i tratezi pe oameni ca egalii tăi nu doar prin gură, ci şi prin fapte? Ba se poate!

Vizualizări: 993

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Interviu:

Citește și: