Murături

Conservarea legumelor și zarzavaturilor prin murare este o metodă străveche de păstrare a alimentelor pe timp de iarnă. Murăturile se prepară atât prin fermentație cât și prin conservarea în oțet. De obicei se conservă în saramură (sare) varza și legumele asortate, iar în oțet gogoșarii sau ardeii. În cazul saramurii, prin procesul natural de fermentaţie, culturile de bacterii transformă zaharurile din legume şi produc nenumărate substanţe benefice pentru organism, printre care se numără şi acidul lactic. Acidul lactic împiedică proliferarea bacteriilor nocive, în timp ce vitaminele și mineralele rămân în alimente. Atenție însă, o concentraţie prea mare de sare poate elibera prematur acidul lactic, în timp ce, dacă sarea nu este suficientă, bacteriile „rele” se dezvoltă mai uşor. În cazul murăturilor în oțet, soluţia bazată pe oţet ucide orice bacterie datorită acidităţii lichidului, acest lucru asigurând conservarea. Murăturile în saramură sunt făcute de obicei în casă și sunt mult mai sănătoase și gustoase decât cele din comerț, care de regulă sunt obținute prin pasteurizare și folosirea oțetului.

Murăturile se pot introduce în alimentația bebelușului după împlinirea vârstei de 1 an, după consultarea pediatrului. Datorită conținutului ridicat de sare/sodiu și datorită acidității se recomandă consumul în cantități moderate. Dacă oferiți copilașului murături, asigurați-vă ca primește și suficiente lichide întrucât riscul de deshidratare crește datorită conținutului de sare.

Vizualizări: 144

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: