Mutilaţi-l pe Brâncuşi!

Brâncuşi este încă o dată batjocorit la el acasă, în Gorj, prin autorizarea unui market Carrefour chiar pe axa pe care se află operele care au făcut Târgu Jiul cunoscut în lume. Dacă celor de la primărie nu le-a ieşit afacerea cu Lemnaru, pentru un market Billa dincolo de biblioteca judeţeană, adică la vreo sută de metri de axă, ei bine, cu un tupeu maxim, au autorizat un Carrefour chiar pe axă, la parterul Hotelului Gorj. Acolo unde batjocura a început de câţiva ani, prin construirea unui monstru de sticlă, pe fonduri europene, în spatele căruia se derula o afacere fără succes. Acum, va fi un market, iar primarul Cârciumaru ne asigură că i s-a promis lui de către patronul al mare că aprovizionarea se va face noaptea, cu maşini mici, astfel încât traficul că nu afecteze zona. În primul rând, primăria face reguli care să fie respectate, chestiunile astea nu se rezolvă pe bază de promisiuni. În al doilea rând, Cârciumaru, un primar lipsit complet de simţ estetic, nu înţelege că bătaia de joc a mers oricum prea departe. Sigur, oamenii mai puţin instruiţi, care nu pricep că operele unuia dintre cei mai mari artişti ai lumii trebuie puse în valoare şi de locul în care se află pot spune că au nevoie de magazinele, de gogoşeriile şi de şaormeriile de pe axă mai mult decât de clădiri cu valoare istorică.  Clădiri care par şi poate chiar sunt inutile, câtă vreme autorităţile locale nu ştiu să îl pună pe Brâncuşi în valoare, să facă din el motorul economiei judeţului Gorj.

Noua mutilare a lui Brâncuşi are loc chiar în perioada în care Cârciumaru, Călinoiu şi alţii au pus la cale înfiinţarea Asociaţiei „Acasă la Brâncuşi”. Ieri, în Consiliul Judeţean Gorj, a avut loc un schimb de replici între Călinoiu şi consilierul PDL Dan Vâlceanu, acesta din urmă încercând să afle care este scopul asociaţiei. „Această asociaţie are multe atribuţii, se ocupă de promovarea şi dezvoltarea turismului. Citiţi statutul şi veţi înţelege”, a spus Călinoiu. „Tocmai asta este. Am citit statutul şi nu am înţeles nimic. Am vrea să ne spuneţi dumneavoastră clar ce rol are această asociaţie”, a insistat Vâlceanu. „Probabil veţi înţelege  pe parcurs”, a fost răspunsul dat de Călinoiu.

Dan Vâlceanu s-a făcut că nu înţelege că este o nouă formă de ipocrizie de autorităţilor locale. Călinoiu şi Cârciumaru mai fac o asociaţie şi vor merge la televiziuni să spună că au făcut tot ce este omeneşte posibil pentru promovarea lui Brâncuşi. Au dreptate într-o anumită măsură. Poate că atâta pot ei să facă. Deşi mi-e greu să cred că nu realizează cât de rău dă din punct de vedere urbanistic şi turistic un supermarket pe axă. Şi am informaţii că s-au opus în primă fază, până când a venit al mare de la Bucureşti. Cum i-a convins? Nici nu mai contează. Răul este făcut. Ruşine, Carrefour, pentru că ai participat la mutilarea lui Brâncuşi! Ruşine, Cârciumaru şi Călinoiu, pentru că nu înţelegeţi că limitele voastre intelectuale fac un rău iremediabil acestui judeţ!

Vizualizări: 166

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: