MÂINE: Protest al minerilor la Guvern

Consiliul de Coordonare al Federației Naționale Mine Energie (FNME) a hotărât organizarea unui protest în fața Guvernului, marți, 16 septembrie. Ei au nemulțumiri legate de accesul energiei pe cărbune în piața de energie, cât și unele care privesc direct conducerea companiei.

FNME a mai decis că pe 16 septembrie va picheta sediul guvernului între orele 11.00 şi 13.00. La București se vor deplasa 100 de angajați de la Complexul Energetic Oltenia, Complexul Energetic Hunedoara, Compania Naţională a Uraniului, Nuclearelectrica, Societatea Naţională a Sării, care își vor striga nemulțumire în fața Palatului Victoria. Minerii sunt nemulțumiți de nerespectarea Contractului Colectiv de Muncă (CCM), reorganizarea TESA și a Direcției de pază, fără criterii, ci doar pe bază de presiune.

Revendicările sunt legate de funcţionarea instabilă a producătorilor de energie electrică pe bază de cărbune, lipsa dialogului social la nivelul unităţilor şi al judeţelor în care funcţionează unităţile în care FNME are sindicate, încălcarea legislaţiei cu privire la informarea şi consultarea salariaţilor precum şi cea referitoare la Sănătatea şi Securitatea în Muncă , mimarea controlului la abuzurile pe care federaţia le-a sesizat Inspecţiei Muncii şi Inspectoratelor Judeţene Teritoriale,  discriminarea făţişă a sindicatelor care nu fac parte din arcul guvernamental, menţinerea în fruntea Complexului Energetic Oltenia a Managerului Laurenţiu Ciurel, împotriva căruia DNA a început urmărirea penală,  slaba preocupare pentru deschiderea unor noi perimetre de exploatare a lignitului, huilei şi a zăcămintelor de uraniu, precum și discriminarea producătorilor de energie pe cărbune şi uraniu faţă de  energia regenerabilă. “Prin acţiunea noastră atragem atenţia Guvernului României că nu trebuie minimalizat rolul salariaţilor şi al sindicatelor mai ales de un partid sau guvern ce se revendică a fi de centru stânga”, se arată în comunicatul FNME.

PROTEST

Și liderii de la Sindicatul Mine Energie Oltenia anunțau proteste la ANRE pentru a facilita intrarea CE Oltenia pe piața de energie. Deocamdată acestea nu au avut loc.

Vizualizări: 144

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: