Nanu Mic: PSD nu ne-a promis nimic! Cârciumaru: Există un protocol!

„PSD nu ne-a promis nimic, pentru că nu am stat de vorbă cu nimeni”, susţine unul din liderii de sindicat afiliaţi de Federaţia „Univers”, care a semnat comunicatul de susţinere pentru Victor Ponta. Aurel Nanu Mic spune că liderii de sindicat au făcut doar o recomandare. Acesta este contrazis de preşedintele PSD Gorj, Florin Cârciumaru, care spune că există un protocol semnat între părţi. Cu sau fără protocol, un alt sindicalist afiliat la Univers, Constantin Creţan, spune că sindicatele trebuie să rămână apolitice.

Gabriel Căldăruşe, Eugen Iovan, Nelu Roşca, Aurel Nanu Mic, Adrian Marciuc, Nicolae Bădiţa şi Dorinel Licurici, lideri sindicali din CE Oltenia, afiliaţi la Federaţia „Univers”, au semnat vineri un comunicat de presă prin care îşi anunţă susţinerea pentru candidatul Victor Ponta. Din document lipseşte semnătura lui Ion Ruşeţ, care a spus că nu mai face declaraţii până pe 20 noiembrie. Ieri, un singur semnatar al comunicatului a răspuns la telefon, pentru a spune ce a promis Ponta sau PSD în schimbul susţinerii. Surprinzător, PSD nu a promis nimic!

„Nu a primit nimeni nimic, pentru că nu am stat de vorbă cu nimeni. Am făcut o recomandare colegilor mei din sindicat şi atâta tot”, a spus Aurel Nanu Mic, liderul sindical de la CET Craiova II. Acesta vrea de la guvern păstrarea locurilor de muncă şi modificarea legislaţiei, astfel încât Complexul Oltenia să aibă mai mult loc în piaţa de energie.

Cârciumaru: S-a semnat un protocol

Florin Cârciumaru, liderul PSD Gorj, susţine că a fost semnat un protocol cu sindicatele din minerit şi energie pentru susţinerea lui Victor Ponta, dar nici el nu a promis ceva concret minerilor şi energeticienilor. „Printr-o analiză amănunţită, care vine din partea celor care reprezintă sindicatele miniere, s-a semnat cu adevărat un protocol de colaborare şi de susţinere a candidaturii domnului Victor Ponta. Ne bucurăm de acest lucru. Înseamnă că cei din sindicat şi cei din minerit au încredere în Partidul Social Democrat şi în candidatul partidului. La nivel naţional, s-au semnat mai multe acte de colaborare şi de susţinere pentru domnul Victor Ponta”, a declarat Florin Cârciumaru.

Creţan: Sindicatele trebuie să fie apolitice

Sindicalistul Constantin Creţan, deşi este afiliat tot la Univers, nu este de acord cu implicarea politică a sindicatelor. “Noi ne-am declarat apolitici şi am zis ca minerii şi energeticienii să voteze aşa cum le dictează conştiinţa. Eu nu pot să îndemn pe cineva să voteze pe cineva. Nu mă aliniez la protocoalele politice, pentru că nu se respectă nimic. Oamenii politici în general mint şi nu se ţin de promisiuni. Sunt mai multe sindicate care nu s-au băgat în chestia asta. Eu pot să semnez eventual un protocol în numele meu, ca persoană, dar nu în numele oamenilor. Nu mi se pare ok ce au făcut colegii din “Univers”. Dacă ne gândim bine, ei au fost când de o parte, când de alta. Când de dreapta, când de stânga. Ce făcea Marin Condescu, fac şi ei acum. Nu e corect ca un lider de sindicat să devină o curea cu transmisie politică”, a declarat Constantin Creţan.

Sindicalistul este de părere că SMEO şi celelalte sindicate care şi-au declarat public susţinerea faţă de candidatul PSD îi fac de fapt un deserviciu lui Ponta. Minerii şi energeticienii nu mai au încredere în liderii de sindicat, spune Creţan. “Membrii nu ascultă în general de noi. Nu ştiu dacă aş reuşi să conving 30% să voteze cum zic eu. Dar unii care habar n-au pe ce lume trăiesc, unul ca Căldăruşe sau ca Ruşeţ, fac un deserviciu acelora pe care îi susţin. Imaginea liderilor de sindicat este rău şifonată. Acelora cu care încheie protocoale de susţinere le fac mai mult rău decât bine”, a precizat sindicalistul.

Conflict între Cârciumaru şi Mitrescu

Preşedintele PSD Gorj, Florin Cârciumaru, a spus că protocolul a fost semnat de majoritatea sindicatelor din Complexul Energetic Oltenia, cu excepţia Federaţiei Naţionale Mine Energie. „Părerea mea este că FNME, la ora actuală, e o organizaţie care reprezintă un segment foarte mic din minerit. Cred că şi din această organizaţie sunt foarte mulţi mineri care îl susţin pe domnul Victor Ponta, numai că FNME practic este o organizaţie condusă de câţiva lideri şi într-adevăr liderii sunt cei care nu sunt de acord cu domnul Victor Ponta, dar nu şi membrii care fac parte din federaţia respectivă”, a menţionat Florin Cârciumaru.

Reacţia lui Cârciumaru nu a fost pe planul lui Constantin Mitrescu, unul din liderii FNME. „Cred că domnul primar a îmbătrânit şi cred că a devenit puţin inconştient de realităţile din teren. Nu realizează cât rău au făcut liderii PSD, Victor Ponta, Călinoiu, Ciurel acestor oameni care au pierdut sume imense la veniturile lunare“, a replicat liderul sindical Constantin Mitrescu.

Vizualizări: 171

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: