Năstase a pierdut un prim meci cu şeful DNA Gorj

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie i-a respins lui Adrian Năstase o solicitare prin care avocaţii acestuia se plângeau de felul în care a fost făcută ancheta în care şi vreo 200 de gorjeni sunt chemaţi ca martori, jumătate dintre ei fiind foşti sau actuali membri ai PSD local. Cererea fostului premier îl viza direct pe şeful DNA Gorj, procurorul Dănuţ Volintiru, care a instrumentat o parte din dosar şi care, considera Năstase, nu avea cum să-l ancheteze pe el în acest dosar…

Instanţa supremă a decis să respingă excepţiile pe care avocaţii lui Năstase şi ale celorlalţi inculpaţi le-au invocat pentru a obţine blocarea judecării dosarului. Solicitarea lor îl viza pe şeful Biroului Teritorial Târgu Jiu al DNA, procurorul şef Dănuţ Volintiru, cel care a instrumentat o parte din anchetă. Apărătorii fostului premier au invocat faptul că, atunci când a făcut cercetările, Volintiru nu făcea parte din structura centrală a DNA şi, ca urmare, ordinele primite de la şefii săi pentru a-i audiat pe martorii de la Gorj nu erau suficiente pentru ca ancheta să fie una legală. Opinia avocaţilor a fost însă anulată de decizia instanţei supreme, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie stabilind că, de la următorul termen din proces, poate să înceapă cercetarea judecătorească.

O sută de martori de la PSD Gorj

Dosarul cunoscut sub numele de „Trofeul Calităţii” îl vizează pe Năstase şi pe alţi foşti apropiaţi ai săi din vremea guvernării de până în 2004, fostul premier fiind acuzat că, împreună cu Inspectoratul de Stat în Construcţii a organizat o mare întâlnire în capitală la care, sub pretextul oferirii unor premii, instituţiile de stat au cotizat cu sume de bani la campania sa electorală. Instituţiile de stat din Gorj, din minerit, energie, Protecţia Consumatorului, Direcţia Silvică, Inspecţia în construcţii, etc, au cotizat fiecare cu sume de circa 15 milioane de lei vechi, pentru unele fiind suplimentate bugetele în aşa fel încât banii respectivi să poată fi viraţi la timp pentru participarea la „Trofeul Calităţii”. Aşa se face că pe lista martorilor din procesul lui Năstase se află nu mai puţin de 200 de gorjeni, jumătate dintre aceştia fiind şi acum membri marcanţi ai PSD Gorj. Faptele s-au petrecut după ce Nicolae Mischie nu mai era la şefia filialei, iar influenţa lui Victor Ponta în organizaţie câştigase de mult lupta cu fostul „baron”. Cei 100 de martori de la PSD Gorj ar urma să fie audiaţi de acum încolo în acest proces, numărul total al martorilor fiind de aproape 1000, ceea ce face ca audierile să se întindă pe parcursul câtorva ani, timp în care Năstase va putea să constate că faptele de care este acuzat se prescriu, statul cheltuind degeaba bani pentru o anchetă cu final previzibil.

Vizualizări: 85

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: