Necazurile strămutaţilor de la Runcurel, în NY Times

Una din cele mai cunoscute publicații de peste ocean, New York Times, a relatat săptămâna trecută, în ediția sa electronică, despre necazurile pe care le au gorjenii de la Runcurel, cei pe care Complexul Energetic Oltenia se pregătește să îi strămute pentru a putea extinde una dintre carierele de lignit din zonă. Publicația americană relatează inclusiv despre hotărârea de guvern care permite celor de la CEO să exproprieze cu circa un euro fiecare metru pătrat de teren de care cariera Jilț Nord are nevoie pentru a se extinde și a-și continua activitatea.

Suma nu îi mulțumește însă pe localnici și asta au spus oamenii și la protestul la care au participat cu mai bine de o lună în urmă și care a fost organizat de către activiștii de mediu de la Greenpeace și Bankwatch.
Cele două organizații de mediu au inițiat inclusiv o campanie de strângere de semnături pentru susținerea localnicilor din Runcurel, demersurile lor fiind relatate inclusiv de agenția Reuters, cea care a transmis și acum informații despre situația gorjenilor care luptă cu CEO pentru un preț corect, informațiile fiind preluate de NY Times. În articolul respectiv sătenii povestesc despre cum au decurs „negocierile” cu cei de la CEO, oamenii spunând că angajații companiei de stat au venit doar la primăria din localitate, au întocmit lista cu terenurile, după care au trimis notificările de expropriere. În replică, cei de la Complexul Energetic Oltenia au menționat pentru autorii articolului că „toate etapele procesului de expropriere au fost până acum conform legislației și planului de strămutare”.

Schimbare de atitudine la ministrul Emergiei
Planul respectiv presupunea mutarea sătenilor la Telești, dar, deocamdată, americanii sunt informați că mai nimeni de prin Runcurel nu a dorit să se mute în noul amplasament. Autorii articolului au încercat să obțină informații despre situația celor peste 100 de familii care ar trebui să își părăsească locuințele în această vară inclusiv de la oficialii Primăriei Mătăsari, care administrează satul Runcurel, dar nimeni de aici nu a fost „disponibil” pentru un dialog pe această temă. Între timp, localnicii se întreabă cum de a fost posibil ca Guvernul să stabilească un preț mic și să dea un decret în baza căruia lor să le fie luate proprietățile fără nici un fel de dialog cu ei. Ministrul energiei, Victor Grigorescu, a reacționat la articolul celor de la Reuters, preluat și de presa americană, menționând pe o rețea de socializare că va încerca să facă ceva pentru a îndrepta lucrurile.
„Avem ocazia perfectă de a rupe "tradiționala" ostilitate dintre societatea civilă si oficialități. Am auzit deseori că ar fi paradoxal să avem o comunicare normală și firească cu organizațiile neguvernamentale care își asumă rolul de "watchdog" pe domeniul nostru. Ei bine, nu e așa. Suntem conștienți de situația de Runcurel si le mulțumim celor de la Greenpeace și BankWatch, ca de altfel tuturor organizațiilor care s-au implicat. Știm ca trebuiesc deschise noi cariere pentru că zona cărbunelui e una de securitate energetică. Dar există soluții. Părțile implicate trebuie să fie deschise să lasculte argumentele fiecăruia. Ministerul Energiei, pot să spun cu siguranță, va depune toate diligențele astfel încât Complexul Energetic Oltenia să aibă un dialog cu cetățenii din Runcurel și să își facă treaba așa cum e și corect să o facă. Aștept aceeași deschidere și din partea partenerilor de dialog pentru că sunt convins că principiile securității energetice și respectul cetățeanului sunt vitale pentru fiecare dintre noi”, a menționat Grigorescu.

Vizualizări: 629

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: