Negomirenii vor să-şi retragă copiii de la şcoală fiindcă nu-i mai pot plăti primarului transportul

Mai multe familii din Negomir au ajuns în situaţia de a-şi retrage copiii de la liceu din cauză că nu mai pot plăti pentru transportul lor din Negomir la Rovinari. Copiii merg la şcoală cu microbuzele fiului primarului Gruescu, deşi inspectoratul nu a atribuit acest serviciu prin licitaţie firmei lui Gruescu. Nefiind respectată legea, contravaloarea transportului elevilor vine cu întârziere de la Inspectoratul Judeţean, iar primarul, deşi favorizat de lipsa unei licitaţii, nu acceptă banii cu întârziere, obligând chiar şi familiile cu venituri foarte mici să achite câte 170 lei pe lună pentru fiecare copil.

La finele lunii septembrie, comuna Negomir i-a avut drept oaspeţi pe prefectul Radu Teodorescu şi pe Ion Isfan, inspectorul general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj. Şi, cum locuitorii Negomirului sunt printre cei mai afectaţi de monopolul la propriu pus de către primar asupra comunităţii lor, câţiva curajoşi nu au pierdut ocazia să-şi plângă păsurile celor doi vizitatori de seamă, sperând că latura umană va avea întâietate în faţa culorii politice.

Împreună cu un tabel semnat de mai multe familii nevoiaşe din localitate, prefectul şi inspectorul Isfan au fost sesizaţi cu privire la faptul că firma de transport a fiului primarului Ion Gruescu, SC Pyrynostim Trans SRL, care realizează transportul pe ruta Negomir – Rovinari – Baniu, refuză să ia elevii în microbuze dacă aceştia nu fac dovada că au abonament sau nu plătesc cash de fiecare dată biletul. Abonamentul pentru ruta Negomir – Rovinari şi retur ajunge la valoarea de 170 lei, unele familii fiind obligate să achite dintr-un venit minim pe economie chiar de două ori valoarea acestuia, având câte doi copii la liceu, în oraşul Rovinari.

Legal ar fi fost ca firma care transportă elevii la şcoală să fi câştigat traseul în urma unei licitaţii organizate de către Inspectoratul Şcolar Judeţean. Cum pentru Negomir acest lucru nu s-a întâmplat, inspectoratul acceptând varianta transportului local deoarece acesta este efectuat de firma lui Cosmin Gruescu, atât prefectul Teodorescu, cât şi inspectorul Isfan, s-au simţit datori să remedieze cumva situaţia. Cei doi i-au propus primarului Gruescu să nu mai încaseze banii de la copii şi să accepte plata transportului elevilor, din partea inspectoratului, pentru lunile octombrie, noiembrie şi decembrie în luna ianuarie 2013, date fiind lipsa lichidităţilor şi faptul că firma grueşteană a fost privilegiată, primind transportul fără licitaţie.

Gruescu a încercat să-l cumpere pe unul din părinţi

Primarul Negomirului a acceptat şi s-a şi ţinut de cuvânt… dar nu mai mult de o lună. Începând cu 1 noiembrie, copiii nu au mai fost primiţi în microbuze dacă nu plăteau. Familiile nedreptăţite au făcut din nou plângere, la Prefectura Gorj, înregistrată cu numărul 25772 în 5 noiembrie 2012. În numele negomirenilor vorbeşte Niţă Petre, şi el tată a doi copii care fac naveta cu microbuzele lui Gruescu. Niţă îi aminteşte prefectului de promisiunea primarului de a aştepta banii de la inspectorat, în contul privilegierii firmei sale, fără să le mai ceară copiilor bilete sau abonamente, şi îi aduce la cunoştinţă că acesta nu a respectat-o decât o lună. Plângerea vorbeşte şi despre faptul că unii părinţi au hotărât să-şi retragă copiii de la şcoală  pentru că nu-i mai pot achita primarului transportul.

Dar dezamăgirea cea mai mare a negomireanului Petre Niţă, odată ajuns la Prefectura Gorj, a fost alta: «După ce am făcut cunoscute astea toate, unul dintre subprefecţi – dar nu ştiu cum îl cheamă - a stat de vorbă cu domnul primar, încercând să-l convingă să nu mai ceară bani copiilor pentru că inspectoratul îi va plăti transportul lor. Şi atunci domnul Gruescu a zis că-mi ia copiii mei fără bani, numai să stau la locul meu şi s-o las mai moale cu ceilalţi. Acest gest mi s-a părut cel mai umilitor, a încercat să mă cumpere adică, numai să nu mai vorbesc în numele celorlalţi!», spune Niţă.  

Prefectul, rugat să nu îi ţină partea primarului

De altfel, tocmai lipsa atribuirii transportului elevilor prin licitaţie îngreunează posibilitatea inspectoratului şcolar de a vira la timp contravaloarea acestuia, însă o licitaţie ar fi pus în pericol monopolul deţinut de Gruescu asupra transportului zonal deoarece preţul practicat de SC Pyrynostim Trans SRL este unul dintre cele mai mari: «La licitaţie ar fi venit mai multe firme şi inspectoratul ar fi fost obligat să o aleagă pe cea care avea preţul cel mai mic, în favoarea copiilor, dar în defavoarea firmei primarului, care ia foarte mult pe bilet, iar abonamentul nu e mai mic decât costul unui bilet înmulţit cu numărul de zile lucrătoare din lună, deşi tocmai de aceea e abonament ca un drum să coste mai puţin când le cumperi în avans pe o lună», a mai arătat Niţă. 

În finalul plângerii adresate Prefecturii Gorj (foto), îi este atrasă atenţia prefectului să nu-i ţină partea politic primarului Gruescu deoarece comportamentul acestuia irită din ce în ce mai mult localnicii, iar oamenii sunt hotărâţi să sesizeze mass media şi alte organe de anchetă pentru faptele primarului: «Tot mai mulţi oameni sunt puşi în situaţia de a anunţa instituţiile statului şi mass media de tot ce face acest primar în detrimentul celor care l-au votat ca să le reprezinte interesele [...] Vă rugăm să trataţi la rece problema ... altfel, realitatea va fi dovedită de organele de anchetă şi de televiziuni când va trebui să facem public tot ce se întâmplă la Negomir».

Vizualizări: 186

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: