Nelu Pavel nu se grăbeşte să îşi mărite fetele

Unul dintre liderii romilor din judeţ, Nelu Pavel, spune că nu îşi va mărita fetele până când acestea nu vor deveni majore, chiar dacă tradiţia ţigănească îi cere altceva. Acesta declară că are nenumăraţi peţitori la cele două fiice ale sale, însă toţi pretendenţii au fost respinşi până acum, el îndemnându-i şi pe alţi romi să procedeze la fel.

Fetele lui Pavel au 16 şi aproape 18 ani, iar liderul etniei afirmă că vrea să devină un model pentru ceilalţi membri ai comunităţii pe care o conduce. Declaraţiile au fost făcute la o dezbatere pe care rromii au organizat-o cu autorităţi locale cu atribuţii în protecţia drepturilor minorilor, Pavel profitând de ocazie pentru a declara public faptul că tradiţia ţigănească în privinţa căsătoriilor între minori trebuie schimbată. Liderul din Obreja nu s-a trezit dintr-o dată promotorul schimbărilor de mentalitate în rândul membrilor etniei, dar consideră că şi fetele ţiganilor nu ar trebui să se mai căsătorească la vârste fragede.

„Vă spun eu că nici fetele mele nu o să rămână nemăritate şi nici ale altora. Pot să se mărite când or să fie şi ele studente, când îşi termină liceul şi pot să spun că nici nu arată atât de rău. Am avut mulţi peţitori, am avut şi probleme cu părinţii peţitorilor, ca să ştiţi. Eu zic că e bine că ni se explică acum că e bine sau nu e bine să se mărite fata la 13 ani. Să se facă un control medical, să vadă că e sănătoasă, că gândeşte, că e pregătită şi aptă medical de a face acest pas. Eu sunt ţigan tradiţional şi soţia mea, concubina, şi îmi cer scuze de la ţigani, că nu trebuie să vorbim de neveste, am făcut primul pas. Dacă se mărită la 18 ani şi nu se mărită la 13 rămâne fără bărbat- Eu nu cred. Presa trebuie să precizeze că Pavel e de acord cu normativele în vigoare, eu ca lider o să vă anunţ când se fac căsătorii la 11 ani că doar nu suntem în Congo ca să îşi bată joc de copii. Nu se mai poate continua aşa. Copii noştri trebuie să meargă la şcoală, să înveţe carte şi să aibă şi ei un loc de muncă mâine-poimâine”, spunea Pavel la discuţiile de ieri.

„Modelul” Pavel, contrazis de Oran Văduva

Trecând peste hazul unora din declaraţiile făcute de liderul romilor, e bine de menţionat că afirmaţiile lui Nelu Pavel nu au fost bine primite de toţi liderii comunităţii ţigăneşti din Obreja. Oran Văduva este căsătorit cu o româncă şi spune că şi băieţii săi sunt căsătoriţi cu românce, acesta fiind convins că vor mai trece mulţi ani până când copii ţiganilor nu se vor mai căsători la vârste fragede. „Noi acum vă promitem că nu mai facem căsătorii, că vor fi după 18 ani, dar nu-i adevărat pentru că noi le facem atunci când vin peţitorii. Dacă eu am o fată de 13 ani şi îl vreau pe unul cuscru şi vine în peţit nu îl refuz. Singura problemă e dacă fata coresponde fiziolgic, dacă ea arată la 13 ani ca la 18 atunci ai şi peţitori. O dăm pentru că poate fuge cu un tâmpit, mai bine îi facem noi de cap şi o mărităm la 13 ani, ca să fim siguri. Noi promitem nimic, promitem şi nu ne ţinem de cuvânt. Trebuie să adunăm toate lucrurile astea şi să facem ceva corect pentru copii care se căsătoresc la o vârstă mai fragedă, dar vă spun eu că tot se vor căsători la 13 ani”, afirma ieri Oran Văduva.

Discuţiile romilor se poartă în contextul în care liderii etniei încep să îşi dea seama că vremea parului şi a tupelui va apune în curând, iar copii ţiganilor vor avea un viitor mai bun dacă vor merge la şcoală. Schimbările de mentalitate durează, se fac în timp, dar primii paşi încep să fie parcurşi, iar asta contează cel mai mult. Mai de voie, mai de nevoie, mai din palate, mai din cocioabe, mai discriminaţi sau mai agresivi, ţiganii încearcă să se adapteze şi ei la realităţile începutului de mileniu, iar semnalul dat de liderii lor nu poate fi decât încurajator, mai ales că, de partea cealaltă, din Meteor, liderii de aici se ocupă de programe Phare, de atragerea de fonduri europene, cu care să îmbunătăţească starea de sănătate a comunităţii, toate acestea fiind lucruri care cu câţiva ani în urmă păreau că sunt de nediscutat.

Vizualizări: 100

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: