Nenorociţi oameni, Ponta şi ai lui

Complexul Energetic Oltenia a încheiat anul 2014 cu o pierdere totală de 693.635.725 lei noi. Adică aproape 7.000 de miliarde în lei vechi sau circa 150 de milioane de euro. Şi cu toate astea, Victor Ponta - premier - are tupeul să spună la Târgu Jiu că şi-a făcut datoria faţă de CE Oltenia. Iar Laurenţiu Ciurel este în continuare manager privat. Şi liderii PSD Gorj continuă să îl susţină public, de la Călinoiu şi Cârciumaru, la primarii şi consilierii partidului. O adunătură de oameni incapabili să îşi dea seama cât sunt de incapabili, de distrugători.

CE Oltenia a fost înfiinţat în 31 mai 2012, cu un manager neimplicat politic, Constantin Bălăşoiu. A rezistat doar câteva luni, fiind schimbat în ultimele zile din septembrie 2012 la presiunea liderilor PSD Gorj cu un vicepreşedinte al partidului, Laurenţiu Ciurel. Bălăşoiu a lăsat când a plecat o companie performantă, cu un profit din exploatare de 187 de milioane lei la finalul lui septembrie 2012. Ciurel şi-a arătat din primul an lipsa de performanţă, reducând profitul din exploatare la 44 de milioane până la finalul anului. Cu toate acestea, în urma unui simulacru de selecţie internaţională, româno-australianul Laurenţiu Ciurel a fost prezentat câteva luni mai târziu FMI drept manager privat. Anul 2013 s-a încheiat pentru CE Oltenia cu 28 de milioane RON pierderi din exploatare, fiind totuşi salvat de la ruşine de un profit financiar, rezultat din diferenţe de curs valutar, astfel că per total compania a avut un mic profit. Toate cifrele din bilanţ erau însă alarmante, mai mulţi factori de decizie, inclusiv miniştri, s-au arătat îngrijoraţi, dar în zadar. Ponta a fost un scut de netrecut, premierul impunând menţinerea în funcţie a lui Laurenţiu Ciurel, în ciuda protestelor de stradă ale minerilor şi energeticienilor.

Dezastrul ascuns de politruci şi managerii impuşi politic a ieşit la iveală. Bilanţul pe 2014 este unul catastrofal. La o cifră de afaceri de 2,65 miliarde de lei noi, CE Oltenia a avut o pierdere totală de 693 de milioane. Un sfert din cifra e afaceri o reprezintă pierderea. Enorm. Cea mai mare parte o reprezintă pierderea din activitatea curentă - 638 de milioane - adică o pierdere din exploatare de 22 de ori mai mare decât anul trecut.

Ce înseamnă toate aceste cifre pentru Gorj, pentru Oltenia, pentru România? Mult mai rău decât cei trei mii de oameni concediaţi ori decât cele 25% din capacităţi care vor fi închise. Ce a spus Ponta, duminică, la Târgu Jiu? ”În mai 2012, atunci când am devenit prim-ministru, CEO era practic în faliment, fără conducere, cu o situaţie financiară dezastruoasă. Suntem după trei ani, compania funcţionează şi va funcţiona în Gorj, cu sediul la Târgu-Jiu, cu siguranţă cel puţin cât voi fi prim-ministru. Că e nevoie de restructurări, că sunt măsuri care se iau e normal, fiindcă vreau să vă spun un lucru – nu există întâlnire la Bucureşti cu FMI şi Comisia Europeană în care să nu mi se spună că de fapt CEO şi CNH ar trebui închise. Eu le-am spus că atât timp cât sunt prim-ministru acest lucru nu se întâmplă”, a fost mesajul lui Ponta legat de CEO. Cât de nenorocit poate să fie? Minte la modul ordinar, pentru că cifrele arată că 2012 a fost anul bun, iar falimentul abia acum, după măreaţa lui guvernare, bate la uşă. Cum de îl mai crede lumea, cum de îl mai ţine pământul?

Vizualizări: 160

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: