NEPĂSARE: Casa Keber, afectată de un chioşc

Un chioşc stă ca un spin în coasta Casei Memoriale Iosif Keber, monument istoric situat pe strada 11 iunie din Târgu Jiu. Chioşcul cu pricina a fost construit cu ani de zile în urmă, dar abia acum cineva a recunoscut că acesta afectează monumentul deoarece se află la o distanţă foarte mică de monumentul de arhitectură. Arhitectul Iulian Cămui afirmă că o astfel de construcţie nu are ce căuta în acel loc, în condiţiile în care există pericol de incendiu, iar din cauza săpăturilor efectuate s-au desprins bucăţi din zidul Casei Memoriale.

Iulian Cămui, arhitectul gorjean ce a fost însărcinat anul trecut cu elaborarea proiectului necesar pentru restaurarea Casei Memoriale, susţine că respectivul chioşc, care este aproape lipit de casă,  jenează monumentul, iar o bucată din monumentul istoric chiar s-a desprins din această cauză. ”Lângă monument există un chioşc ce jenează monumentului. Chiar s-a rupt o parte din clădire pentru că au avut loc săpături şi nici nu putem să lucrăm în aceste condiţii”, spune arhitectul Iulian Cămui. Deşi problema este destul de veche nimeni nu a luat nicio măsură în acest sens, asta în condiţiile în care monumentul istoric de categorie B nu este protejat nici măcar de un eventual incendiu. Din proiectul ce a fost realizat de firma arhitectului Cămui, SC Cardum SRL şi depus la Consiliul Judeţean Gorj mai reiese că trebuie refăcute învelitorile, instalaţiile şi să se amenajeze sălile de lectură. ”Trebuie refăcută învelitoarea, refăcute instalaţiile şi consolidată clădirea. De asemenea, se vor amenaja spaţii de lectură, de expoziţie, săli multifuncţionale de şedinţe, unde se vor organiza manifestări, vor fi refăcute instalaţiile sanitare şi se vor amenaja grupuri sanitare pentru persoanele care vizitează clădirea”, mai afirmă Iulian Cămui.

PROIECTARE

”Serviciile de proiectare au fost finalizate la sfârşitul anului 2011, iar valoarea acestora s-a ridicat la 79,732 lei, cu TVA”, spune Despina Grofu, purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean Gorj.

Vizualizări: 123

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: