Neplata apei poate bloca la Târgu Jiu zecile de milioane de euro de la UE

Aparegio, operatorul judeţean de furnizare a apei potabile în mai multe oraşe gorjene, printre care şi Târgu Jiu, riscă să piardă anul acesta fondurile europene dacă nu îşi va încasa de la datornici sumele neachitate pentru apa consumată. Restanţe mari, de peste 2 milioane de lei, sunt înregistrate la nivelul municipiului, directorul general al societăţii respective, Ion Popescu, spunând că, din această cauză furnizarea apei va fi sistată la marii datornici.

Oprirea livrărilor îi determină pe restanţieri să îşi achite sumele datorate la Aparegio, Popescu recomandându-le locatarilor de la bloc să îşi contorizeze apartamentele pentru a nu mai fi afectaţi din cauza rău-platnicilor. Deocamdată, la nivel de municipiu, doar trei cartiere au un astfel de sistem de copntorizare bine pus la punct. Este vorba despre locatarii din cartierele Lotrului, Victoria II şi Nicolae Titulescu, mulți dintre aceştia confruntându-se în anii precedenţi cu sistarea apei. Trei etape ar trebuisc parcurse de cei care vor să ştie exact câtă apă consumă, avantajul fiind acela că nu vor mai fi afectaţi de debranşarea vecinilor rău platnici. În prima fază este necesar acordul proprietarilor înscrişi în respectiva asociaţie, găsirea unui proiectant care să ofere soluţia optimă de contorizare şi obţinerea autorizaţiei pentru executarea lucrărilor. Costurile unei astfel de operaţiuni pot varia în funcţie de schema blocului şi executantul lucrării, între 2 şi 5 milioane de lei vechi, bani ce vor trebui scoşi din buzunar de către proprietarii apartamentelor.

Proprietarii de case nu trebuie să suporte contravaloarea instalării de apometre individuale, fiind vorba de un singur branşament la fel ca în cazul unui bloc, aceasta fiind suportată de către societatea Aparegio. În momentul de faţă, 83% din asociaţiile de proprietari din municipiu sunt contorizate la nivel de scară de bloc, 54% dintre gospodării şi 71% din agenţii economici. Aparegio mizează anul acesta pe vreo 80 de milioane de euro pentru a extinde reţelele de apă şi canalizare din municipiu, iar pentru asta în curând va fi supusă unei expertize de către specialişti ai Comisiei Europene. Occidentalii ne dau bani pentru a avea canalizare şi „peste pod”, adică în partea de vest a oraşului, dar vor să ştie cine foloseşte banii respectivi şi, deşi fondurile sunt aprobate, aceştia pot să blocheze utilizarea sumelor dacă vor constata că Aparegio are dificultăţi financiare, dificultăţi care pot fi generate de neplata apei consumate.

Cârciumaru explică: Aparegio nu e fostul Aquaterm

Probleme sunt cât se poate de serioase, iar acest lucru îl ştie şi Florin Cârciumaru care mizează pe banii europenilor pentru a moderniza infrastructura oraşului. Edilul s-a văzut nevoit ieri să iese într-o conferinţă de presă şi să încerce să lămurească lucrurile, invocând atât nevoia de a fi plătită apa consumată, cât şi necesitatea ca oamenii să nu confunde Aparegio de acum cu defuncta Aquaterm. Primarul a ţinut să precizeze că Societatea Aparegio nu este vechiul Aquaterm, societate aflată în subordinea Consiliul Local Târgu Jiu până prin 2004. Edilul a fost însă abordat pe stradă de nemulţumiţii care s-au trezit cu apa tăiată pentru neplată şi i-au spus că „nu se poate aşa ceva”. De fapt, se prea poate, mai ales într-o economie de piaţă în care totul se plăteşte. Confuzia vine pentru locuitorii din Târgu Jiu din faptul că Aparegio este condusă  tot de fostul director al societăţii care se ocupa şi în trecut de furnizarea apei. Ion Popescu spune acum că fiecare beneficiar al serviciilor Aparegio, indiferent că este din Târgu Jiu sau din alt oraş din judeţ, trebuie să conştientizeze că apa trebuie plătită la fel ca şi electricitatea sau gazele.

Vizualizări: 92

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: