Nevăzătorii săraci lasă cartea pentru indemnizaţie

Copiii nevăzători ce provin din familii sărace sunt lipsiţi de o educaţie de calitate. Dacă unii dintre copiii care îşi petrec viaţa în umbre şi lumini au fost sprijiniţi de părinţi să se integreze în şcoli, la nivelul judeţului Gorj există şi la ora actuală copii nevăzători neşcolarizaţi. Părinţii preferă să-şi ţină copiii acasă pentru a primi indemnizaţia, aceasta fiind singura sursă de venit. Primarul din Albeni a dat drept exemplu o familie din localitate a căror fiică a fost înscrisă la şcoală cu chiu cu vai. Părinţii o ţineau pe micuţă acasă pentru că sunt foarte săraci.

Dintre cei 85 de copii înscrişi la Asociaţia Nevăzătorilor din Târgu Jiu, cinci nu au fost înscrişi încă la o unitate de învăţământ. „Există familii sărace la nivelul judeţului care nu îşi dau copiii la şcoală. De multe ori am încercat să îi convingem pe părinţi să îi trimită pe cei mici să înveţe carte, însă totul a fost în zadar. În aceste cazuri, indemnizaţia de nevăzător a copilului este singura sursă de venit a familiei. Acesta încetează în momentul în care copilul este înscris la o unitate de învăţământ“, spune Victoria Saioc. Valoarea indemnizaţiei se ridică la 50 lei. Pentru  a nu fi privaţi de educaţie, cei mici au beneficiat şi de sprijinul primarilor. Dumitru Victora, primarul din Albeni spune că în localitatea pe care o conduce trăieşte o familie care are o fată nevăzătoare. „Fata a fost până la urmă înscrisă la şcoala din localitate, dar după fel de fel de intervenţii. Face parte dintr-o familie săracă în care sunt mulţi copii. Acum cea mică a fost primită la şcoală şi s-a integrat. Cu toate acestea şi mama trebuie să fie prezentă la şcoală pentru a o ajuta”, spune primarul Dumitru Victora.

Cinci nevăzători la şcolile speciale

Copiii nevăzători sunt îndreptaţi sau nu spre şcolile speciale sau spre şcolile normale, după cum se pot integra. La şcolile speciale pentru nevăzători din Bucureşti şi Cluj au fost trimişi pentru a urma cursurile primare şi gimnaziale patru copii cu probleme de vedere. De asemenea, doi dintre aceştia au urmat cursurile şcolilor de fizioterapie şi masaj din Bucureşti. „Cinci dintre membrii Asociaţiei Nevăzătorilor din Târgu Jiu sunt studenţi. Trei dintre ei au decis să urmeze psihologia la Cluj, unul dintre ei este înscris la medicină veterinară la Timişoara, iar altul urmează dreptul la Bucureşti“, spune Victoria Saioc, directoarea Asociaţiei Nevăzătorilor din Târgu Jiu. Cei care termină facultatea nu se mai întorc însă în locurile de baştină. „Absolvenţii de facultate nu se mai întorc în Gorj deoarece nu au unde să se angajeze. Cei care termină Facultatea de Psihologie se pot angaja în şcoli speciale din alte oraşe din ţară. Din păcate, la nivelul judeţului Gorj nu există încă o unitate specializată pentru nevoile celor lipsiţi de vedere”, mai afirmă Victoria Saioc.

Vizualizări: 98

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: