Nicolaescu prezent la Târgu Jiu, Bazac – ministrul cel mai criticat

Medicii de familie din România s-au constituit ieri, la Târgu Jiu, în premieră, într-o asociaţie patronală, invitatul de onoare al întâlnirii respective fiind fostul ministru al sănătăţii, Eugen Nicolăescu, actualul minister fiind reprezentat la discuţii doar la nivel de secretar de stat şi doar vineri. Ion Bazac nu a onorat invitaţia şi nici şeful Casei Naţionale de Sănătate, Irinel Popescu, nu a făcut acest lucru, absenţa lor permiţându-le medicilor să îi critice la scenă deschisă pentru problemele existente în sistem.

 Discuţiile de la Târgu Jiu, la care au participat circa 200 de medici de familie din întreaga ţară, au pus bazele primei asociaţii patronale a acestora, fostul ministru Nicolaescu precizând că el a fost cel care în vremea mandatului său i-a îndemnat pe medici să se organizeze într-o asociaţie care să le respecte şi promoveze drepturile. Ion Bazac şi Irinel Popescu au lipsit, iar asta i-a deschis drum drept fostului ministru al sănătăţii spre inimile medicilor de familie reuniţi în sala Teatrului Dramatic Elvira Godeanu. Acesta a primit mulţumiri la scenă deschisă pentru că le-a dat medicilor câte un laptop şi a primit mici reproşuri pentru că nu a reuşit să ducă la bun sfârşit un program de informatizare care să le asigure medicilor accesul la diferite informaţii despre pacienţii lor.
 În sala de şedinţe, Eugen Nicolaescu a fost declarat "prieten" al medicilor de familie, el fiind aplaudat de participanţii la discuţii pentru felul în care, în timpul mandatului, s-a implicat în rezolvarea problemelor acestei categorii socio-profesionale. Fostul ministru a acuzat actuala conducere a ministrului de "lipsă de interes" în rezolvarea problemelor din medicina primară, acesta menţionând că inclusiv sumele mici cu care sunt remuneraţi medicii duc la încurajarea corupţiei în acest sistem. "Între 2005 şi 2008 eu am dublat lefurile medicilor şi, după datele unora, nu ale mele, fenomenul infracţional în rândul medicilor a scăzut cu 20%. După 1 ianuarie 2009 salariile au scăzut şi cred că fenomenul şpăgilor va creşte din nou, dacă guvernanţii nu vor majora salariile medicilor şi asistenţilor", a spus Nicolăescu.

 Irimia, un secretar de stat rătăcit la propriu

 Actualul ministru Ion Bazac, precum şi şeful Casei Naţionale de Sănătate, Irinel Popescu, au fost criticaţi de către medici pentru faptul că nu au venit la Târgu Jiu, ministerul fiind reprezentat vineri, la deschiderea lucrărilor, de secretarul de stat Cristian Irimia. Acesta a menţionat atunci că ministerul aşteaptă de mult timp ca medicii să se organizeze într-o astfel de structură asociativă, Nicolăescu precizând ieri că el a fost cel care le-a cerut medicilor de familie în timpul mandatului său se se constituie într-o asociaţie patronală. Din discursul lui Irimia nu s-au reţinut multe lucruri, acesta fiind însă sincer în discuţiile cu jurnaliştii, mărturisind că vine pentru a doua oară în Gorj şi se rătăceşte la fel ca şi prima dată, asta în timp ce autorităţile din judeţ cred că avem destule indicatoare prin care turiştii să fie dirijaţi spre punctele de interes.
 "Am întârziat un pic la întâlnire pentru că şoferul meu a greşit drumul. De la Vâlcea nu ştiu cum a făcut şi a luat-o pe Drăgăşani şi aşa drumul ni s-a lungit fără să ne dăm seama. Erau indicatoare prin care ni se arăta că mergem spre Târgu Jiu, dar la Drăgăşani ne-am dat seama că mai avem mult de tot de mers până să ajungem aici. Eu am mai fost în Gorj acum doi ani, pe cont propriu cu familia, şi îmi aduc aminte că atunci vroiam să văd mănăstirile din nordul Olteniei. Eu vin din zona Sucevei şi ştiam potenţialul zonei de aici şi eram în drum de la Drobeta Turnu Severin şi căutam Rânca. Trecusem pe la Tismana şi am întrebat oamenii despre cum să ajungem la Rânca şi m-am trezit la un moment dat pe Cheile Sohodolului, parcă îi spune. Nu aveam în program aşa ceva, dar ne-au plăcut", spune secretarul de stat care, probabil, a întrebat de Rânca şi a primit răspunsuri pentru Runcu de la vreun gorjean mai tare de urechi.

 Promisiuni pentru medici

 Preşedinte al Asociaţiei Patronatului medicilor de familie din România a fost ales dr. Doina Mihăilă. Aceasta a fost aleasă în fruntea asociaţiei în contextul în care iniţiativa organizării la Târgu Jiu i-a aparţinut lui Mihail Moisescu, medicul gorjean care a luptat în ultimele luni pentru a-li convinge colegii de necesitatea unei astfel de forme de organizare. Asociaţia va fi membră a Uniunii Generale a Industriaşilor din România UGIR 1903, al cărui preşedinte, Cezar Corici, a fost prezent la Târgu Jiu, prilej cu care a declarat că uniunea se va implica în rezolvarea problemelor medicilor de familie. Corici este membru în Consiliul de Administraţie al Casei Naţionale de Sănătate şi a menţionat că acolo va avea ocazia să se întâlnească faţă în faţă atât cu ministrul sănătăţii, Ion Bazac, precum şi cu şeful Casei, Irinel Popescu, pentru a le prezenta problemele medicilor de familie.

 Problemele medicilor de familie

 Indiferent că sunt din Suceava, Brăila sau Gorj, medicii par să se plângă cu toţii de aceleaşi probleme. Evident că, pe lângă lipsa unor programe informatice mai de Doamne ajută, principala problemă a acestora o reprezintă lipsa banilor. Cornelia Ştefan este medic de familie la Hinova, în Mehedinţi, la nici 20 km de Drobeta Turnu Severin. Ea spune că a rămas surprinsă să îi vadă pe colegii din Gorj vorbind în sală că au găsit înţelegere la autorităţile locale în cumpărarea spaţiilor în care îşi desfăşoara activitatea pentru că în judeţul vecin lucrurile nu stau deloc aşa. "Lumea crede că noi suntem plini de bani, dar nimeni nu le spune asiguraţilor despre problemele pe care le avem. Noi avem la dispoziţie un buget pe care trebuie să ni-l gestionăm cât mai bine. Eu trebuie să îmi plătesc asistentele decent, să îmi achit cheltuielile materiale, să îmi amenajez sediul pentru ca pacientul să se simtă cât mai bine. La mine în localitate primarul nu a vrut să-mi dea spaţiul că a zis că poate după ce mă pensionez, deşi mai e mult până atunci, o să fac vreo cârciumă acolo. Tot ce am investit în cabinet, în a crea condiţii pacienţilor, am făcut într-o clădire care nu-mi aparţine şi în care nu ştiu cât voi fi găzduită, iar lucrurile astea se întâmplă în multe locuri din ţară şi de asta ne doream să vină ministrul sănătăţii aici la Târgu Jiu ca să-i spunem ce necazuri avem şi să ne ajute în rezolvarea lor", spune medicul mehedinţean.


Vizualizări: 157

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: