Niculescu: Concediaţii CEO au termen de depunere a dosarelor

Directorul adjunct al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Gorj, Ana Maria Niculescu, a declarat că minerii şi energeticienii care vor fi concediaţi din 2 iunie au un termen pentru depunerea dosarului de şomaj. În cazul în care nu îl vor respecta vor pierde stadiul de cotizare. Ea a dat lămuriri şi asupra venitului de completare şi indemnizaţia de şomaj pe care o vor primi cei peste 1.500 de concediaţi din Gorj.

Reporter: Cum v-aţi pregătit pentru a oferi serviciile de preconcediere disponibilizaţilor CE Oltenia?

Ana Maria Niculescu: Avem situaţia pe puncte de lucru. Ne vom întâlni cu dânşii începând de săptămâna viitoare. Vom merge împreună cu reprezentanţii societăţii la unităţile lor din teritoriu pentru că oamenii în această perioadă lucrează, sunt în preaviz, dar lucrează 4 ore pe zi. Serviciile de preconcediere sunt un ansamblu de măsuri de prevenire a şomajului acordate de AJOFM în perioada de preaviz. Constau în informarea privind prevederile referitoare la protecţia şomerilor şi acordarea serviciilor de formare şi ocupare, plasarea pe locurile de muncă vacante existente pe plan local şi instruirea în tehnici de căutarea unui loc de muncă, sondarea opiniei salariaţilor şi consilierea acestora cu privire la planurile şi măsurile de combatere a şomajului.

Rep.: Ce fel de sondaj veţi face în rândul persoanelor disponibilizate?

A.M.N.: Sunt nişte chestionare pe care ei le completează în care scriu planurile de viitor în imediata perioadă. Adică ce îşi doresc: un loc de muncă, să urmeze un curs, să deschidă o afacere, sau altceva, să lucreze în agricultură. Alţii spun direct că nu doresc un loc de muncă, că vor să se pensioneze. Noi centralizăm aceste chestionare şi raportăm la Agenţia Naţională rezultatul acestor servicii, adică câţi vor să beneficieze de serviciile noastre, câţi se vor reorienta profesional, sau câţi vor un loc de muncă în perioada imediat următoare.

Rep.: Din ce dată primiţi dosare de şomaj de la disponibilizaţii CE Oltenia?

A.M.N.: Din data de 2 iunie este desfăcut contractul de muncă şi fiecare vine la agenţia care este mai aproape de domiciliul stabil. Colegii noştri sunt mobilizaţi să facă faţă la valul acesta la Târgu Jiu, Motru, Mătăsari, Rovinari, Turceni. Ei au termen 10 zile calendaristice de la data desfacerii contractului de muncă ca să intre în drepturile băneşti cu data desfacerii contractului de muncă. Dacă nu, pot veni într-un an dar noi îi înregistrăm cu data cu care s-au prezentat iar perioada din 2 iunie şi până la data prezentării nu mai constituie stagiu de cotizare. Apare ca o întrerupere. Ca să ştie, nu trebuie să mai aibă în perioada de după desfacerea contractului de muncă alte contracte active. Chiar şi o oră, chiar şi două, pentru că noi intersectăm bazele de date şi cu ITM şi Casa de Pensii. Dacă au contracte active nu beneficiază de şomaj.

Rep.: Legat de acel venit de completare ce ne puteţi spune?

A.M.N.: Banii se acordă de către Ministerul Muncii. Primesc în primul an ajutor de şomaj şi venit de completare dar nu mai mult de 1.740 lei cât este salariu mediu net pe economie la nivelul lunii ianuarie 2015. În al doilea an primesc venitul de completare mai puţin indemnizaţia de şomaj. Este diferit de la persoană la persoană, în funcţie de stagiul de cotizare. Indemnizaţia de şomaj se calculează 75% din indicatorul social de referinţă care este 500 de lei, deci vin 375 de lei, la care se adaugă media salariilor brute indexate cu toate sporurile pe ultimele 12 luni şi se aplică un procent de 3,5,7 şi 10%.

Vizualizări: 135

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: