Noi nereguli în recepţia alimentării cu apă din Turcineşti

Grupul de Acţiune în Interes Public a identificat mai multe nereguli în recepţia care s-a făcut anul acesta la alimentarea cu apă din Turcineşti. GAIP contestă atât modul de constituire a comisiei de recepţie, cât şi procesul verbal de recepţie, motiv pentru care a solicitat oficial primarului Gogălniceanu, viceprimarului Craioveanu şi prefectului Claudiu Teodorescu să ceară desfiinţarea respectivelor acte pe cale judecătorească.

Recepţia alimentării cu apă de la Turcineşti poate să bată orice record în privinţa numărului de încălcări ale legii. Pandurul a prezentat în ediţiile trecute faptul că lucrarea, finalizată acum trei ani, nu a putut fi recepţionată din cauza neregulilor. Prima comisie de recepţie, legal constituită, a respins recepţia şi a cerut remedierea deficienţelor de către constructor. Primăria a preferat însă constituirea unei alte comisii de recepţie, dar după ani de judecată, instanţa a stabilit că o comisie de recepţie legal constituită nu poate fi înlocuită cu alta, doar pentru că nu-i convine cuiva rezultatul recepţiei. Din păcate, nici de această dată Primăria Turcineşti nu a înţeles să se conformeze legii şi a revenit chipurile la prima comisie, doar că i-a înlocuit întreaga componenţă. O inginerie susţinută din păcate şi de prefectul Claudiu Teodorescu, laolaltă cu toţi juriştii prefecturii.

Grupul de Acţiune în Interes Public, condus de jurnalistul Narcis Daju, este decis să facă absolut toate demersurile pentru ca legea să fie respectată la Turcineşti. GAIP a constatat mai multe nereguli cu privire la constituirea comisiei de recepţie, dar şi la întocmirea procesului verbal, astfel că a formulat plângeri prealabile, prin care solicită autorităţilor să ceară în instanţă desfiinţarea înscrisurilor nelegale.

Preşedintele GAIP, Narcis Daju, îi cere prefectului să se plaseze de partea legii: „Constatând că prefectul și cei șapte juriști ai săi răspund batjocoritor la o  Scrisoare deschisă, am decis în cadrul Grupului de Acţiune în Interes Public să le înaintăm o plângere prealabilă, conform legii contenciosului administrativ, în care-i somăm să aleagă între a persista în participaţia lor la infracţiunile de la Turcineşti şi între a cere - aşa cum îi obligă legea - anularea în instanţă a ultimelor acte administrative, emise cu încălcarea flagrantă a mai multor legi şi a unor sentinţe judecătoreşti definitive şi executorii, circumscrise alimentarii cu apă. Teodorescu trebuie să se decidă: ori e prefectul infractorilor, ori e prefectul cetăţenilor judeţului Gorj".

Potrivit GAIP, dispoziţia nr. 11 din 14.02.2013, prin care a fost schimbată componenţa comisiei de recepţie constituită cu trei ani înainte, este „ambiguă şi fără obiect”. Din dispoziţie lipsesc precizări obligatorii, cum ar fi care este reprezentantul investitorului, care este specializarea fiecărui membru având în vedere că minim cinci trebuie să fie specialişti. Mai mult, înaintea oricărei recepţii, constructorul trebuie să notifice terminarea lucrării, care în cazul de faţă nu este amintită. Poate cel mai grav aspect este că, prin dispoziţia dată, primarul a uitat să invite la recepţie un reprezentat al Inspecţiei în Construcţii. Toate aceste omisiuni sunt tot atâtea încălcări ale HGR nr. 273/1994.

GAIP a făcut numeroase demersuri în ultimele luni cu privire la această investiţie de aproape un milion de euro, nefuncţională, dar nicio instituţie a statului nu pare interesată să lămurească problemele.

Vizualizări: 161

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: