Noile companii energetice vor fi aprobate joi, în şedinţă de guvern

Companiile energetice Electra şi Energetica ar putea fi înfiinţate chiar în această săptămână. Ministrul reconfirmat al Economiei, Adriean Videanu, a spus că, dacă miercuri guvernul va primi vot de învestitură, în şedinţa de joi va fi discutată hotărârea de înfiinţare a companiilor.

Ministrul desemnat al Economiei, Adriean Videanu, a declarat marţi, la audierile din comisii, că speră ca în prima şedinţă a viitorului Guvern să fie aprobată Hotărârea de înfiinţare a celor două companii energetice. "Sper că miercuri Guvernul obţine votul de învestitură, şi atunci joi, în prima şedinţă de Guvern, să şi aprobăm Hotărârea de Guvern de înfiinţare a celor două companii. Am făcut demersurile premergătoare în adunările generale ale acţionarilor, s-a aprobat procesul de înfiinţare a acestora, astfel încât 2010 să înceapă sub aspectul integrării celor două companii. Procesul final eu cred că va fi 30 iunie 2010", a declarat Videanu, la audierile din Parlament.

Democrat-liberalul a adăugat că, în privinţa celor două companii energetice, îşi doreşte să implice toate formaţiunile politice reprezentante în Parlament. "Să avem o dezbatere foarte serioasă cu toate partidele, e un proiect important pentru România, nu trebuie să fie apanajul niciunei formaţiuni politice", a mai spus Videanu.

Potrivit ultimului scenariu vehiculat de Ministerul Economiei, în componenţa primei societăţi – Electra - vor intra Complexurile Energetice din Oltenia (Turceni, Rovinari şi Craiova), Nuclearelectrica, Societatea Naţională a Lignitului Oltenia (SNLO) şi trei sucursale ale Hidroelectrica, SH Vâlcea, SH Slatina şi SH Sibiu.

Cea de-a doua companie – Energetica - va cuprinde Electrocentrale Bucureşti, CTE Deva şi CET Paroşeni (aparţinând Termoelectrica), Porţile de Fier şi restul sucursalelor Hidroelectrica (adică sucursalele Sebeş, Buzău, Târgu Jiu, Caransebeş, Haţeg, Argeş, Cluj, Bistriţa), Compania Naţională a Huilei (CNH) Petroşani.

Videanu: „Nu va fi închisă nicio mină”

În privinţa Companiei Naţionale a Huilei, Videanu a precizat că singura şansă de a mai investi în aceasta este integrarea ei într-una din cele două companii energetice ce vor fi înfiinţate, pentru a creşte eficienţa exploatării cărbunelui. El a vorbit despre un program de restructurare, discutat cu sindicatele, arătând că disponibilizarea minerilor aflaţi în pragul pensiei sau a celor bolnavi, negociată cu sindicatele, ar crea premisele angajării a 300-400 de persoane tinere.

Videanu a mai spus, răspunzând unor întrebări, că "nu se va închide nicio mină, ci va fi o evaluare strict economică a fiecărei mine".

Ministrul desemnat al Economiei, Adriean Videanu, a primit marţi aviz favorabil pentru un nou mandat din partea Comisiilor economice, de industrii şi pentru privatizare din cele două Camere ale Parlamentului, cu 39 de voturi pentru şi 17 împotrivă. Rămâne de văzut dacă guvernul în ansamblul lui va primi astăzi vot de învestitură din partea Parlamentului.

Vizualizări: 92

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: