Norocul prostului, faza pe țări

Știți care e norocul nostru? Că suntem proști. Nu noi. Bine, și noi. Dar nu despre noi, poporul, e vorba în acest caz. Ci despre conducători. În 25 de ani de așa-zisă democrație, pe la conducerea țării s-au perindat extrem de mulți ticăloși. Vedeți doar cum stăm în parlament. Nici măcar nu mă refer la dosare. Uitați-vă la fețe și e de ajuns. Când intri pe holurile alea simți nevoia instinctuală să-ți pui mâna grijuliu pe buzunarul în care ții portofelul.

Și acum să vă spun care-i faza cu proștii. Începem cu o poveste. Povestea Germaniei interbelice. După ce Tratatul de la Versailles consemna capitularea totală a Germaniei, alături de toate Puterile Centrale, nemții au fost nevoiți să semneze și o clauză în care își asumau întreaga responsabilitate pentru război și se angajau să plătească toate pierderile rezultate. Foarte controversată la vremea respectivă, această așa zisă ”vină de război” era cam echivalentul a 500 de miliarde de dolari de azi (toți economiștii britanici și francezi au considerat-o exagerată și contraproductivă) și a aruncat Germania într-o criză profundă, o sărăcie frustrantă (amintiți-vă și de faimoasa datorie externă a României care ne lăsa doar copitele de porc în țară) ce avea să explodeze. Dar cum să explodeze? Germania era o țară controlată total, fără armată și cu un guvern democratic extrem de supus Americii, Franței și Imperiului Britanic. Era nevoie de o scânteie. Și a apărut Hitler. Hitler a fost considerat un nebun timp de vreo 10 ani, din 1919 până prin '29, un extremist care nu merită băgat în seamă. Partidul lui nazist a fost la fel de neluat în calcul, mai ales că la primele două ture de alegeri a luat ceva mai puțin decât PRM-ul la noi în anii lui proști. Dar Hitler avea trei calități (vă rog să nu mă reclamați la CNCD, că pe astea chiar le avea): era perseverent, era un orator desăvârșit și era foarte inteligent. Câteva culoare favorabile de care a profitat și Germania a revenit mai fioroasă ca oricând. A fost dovada și avertismentul că un ticălos fără scrupule poate fi extrem de periculos nu doar pentru apropiați sau popor, ci chiar pentru toată planeta, atâta timp cât este și inteligent.

Ei, ai noștri nu sunt. Uitați-vă la popândăul ăla de Dan Voiculescu. Păstrând proporțiile, eu cred că are acea fibră mârșavă din care era făcut și Hitler. Dar nu vedeți cât de prost e? Păi, pe ăsta nu l-ar vota nici rudele. Și nu doar pentru că-s încă supărate că le-a turnat la Securitate, ci pentru că omul nu convinge pe nimeni. Și nu, să plătești nu înseamnă să convingi. Singurul care a adus aminte de Hitler și la discurs, și la vervă, și la comunicare non-verbală, a fost Crin Antonescu. Dar ce să te faci cu ăla, că era Hitler doar când nu dormea. Și dormea două treimi din zi. N-ai cum să cucerești lumea reală când tu ești mult mai apropiat de oniric. Și uite-așa, cu ticăloșii noștri cretini, o ducem și noi bine-mersi în democrație. Mulțumim Ție, Doamne, că nu ne-ai dat minte!

Vizualizări: 163

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: