Nou atac la Legea energiei! Nicio şansă să intre în vigoare

Modificările la legea energiei, care ar fi benefice producătorilor, implicit Complexului Energetic Oltenia, au şanse tot mai mici să intre în vigoare. Camera Deputaţilor a amânat votul marţea trecută, din lipsă de cvorum. Primii au plecat din sală liberalii, pentru a boicota votul moţiunii pe Justiţie, aşa că pesediştii au declarat lucrările închise. Liberalii spun că au revenit pentru votul final, dar au găsit sala închisă. Votul ar trebui reluat marţi, 18 octombrie, dacă nu cumva partidele vor inventa noi modalităţi în care să şi spună că susţin legea, să o şi boicoteze de dragul intermediarilor din piaţă. Secretarul de stat din Ministerul Energiei, Corina Popescu, avertizează că legea încalcă regulile concurenţiale şi România riscă o procedură de infrigement.
Comisia Europeană ar putea declanșa o procedură de infringement împotriva României, întrucât modificările aduse Legii energiei în Parlament sunt susceptibile că ar afecta concurența în piață, a declarat Corina Popescu, secretar de stat în cadrul Ministerului Energiei. "Guvernul a trimis Parlamentului un punct de vedere în privința acestor modificări ale legislației. Există și o scrisoare din partea Comisiei Europene, care arată că prevederile sunt susceptibile că ar afecta concurența în piață, așa că riscăm declanșarea unei proceduri de infringement. Nu vrem să ajungem aici, dar este o decizie a Parlamentului", a spus Popescu, citată de Agerpres.
Potrivit lui Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, legea ridică probleme legate de subvenționarea energiei scumpe, dar și de un posibil ajutor de stat, lucru indicat inclusiv de către Comisia Europeană. Mai exact, modificările ar avantaja producătorii de energie cu costuri mai mari, precum cei pe bază de cărbune, respectiv complexurile energetice Oltenia și Hunedoara. "Consiliul Concurenței a transmis Președinției un punct de vedere în care spunem că textul este neclar, că se pretează cel puțin la o interpretare care ar permite o subvenționare a energiei din surse mai scumpe pe seama energiei electrice produse mai ieftin, ceea ce ar fi dus la un preț mai mare al electricității pentru consumatori, fie ei casnici sau industriali. În același timp, ar ridica probleme din punctul de vedere al ajutorului de stat. Este vorba de firme de stat, atât producătorii de energie mai scumpă, cât și cei de energie mai ieftină. În acest sens, am primit și o adresă din partea Comisiei Europene care ne atrăgea atenția că vor să analizeze din punctul de vedere al ajutorului de stat aceste prevederi", a declarat Chirițoiu, pentru Agerpres, în luna august.
Modificările la Legea energiei au fost inițiate de un grup de parlamentari din Gorj și Dolj.

Vizualizări: 2,521

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: