Nou motiv pentru ca Berca să critice Primăria Târgu Jiu

Unul dintre liberalii intrați în cursa electorală internă din partid pentru o posibilă candidatură la Primăria Târgu Jiu, Eduard Berca, a găsit un nou motiv pentru a pune tunurile pe actuala administrație a orașului. Modul în care sunt realizate suvenirurile cu operele lui Constantin Brâncuși și mai ales felul în care au fost traduse denumirile operelor brâncușiene în engleză sau franceză l-au determinat pe reprezentantul PNL Gorj să ceară demisii de la cei care ar trebui să răspundă pentru gafele respective.

„Unul dintre aceste obiecte, care sfidează elementare noţiuni de estetică, este  realizat pe o placă de faianţă. Pe respectiva placă apar trei imagini cu Poarta Sărutului, Masa Tăcerii şi Coloana fără Sfârşit, numele celebrelor opere fiind traduse în engleză şi franceză cu multiple greşeli. „Poarta Sărutului” este tradusă în limba engleză cu expresia „The Gate of Kiss”, în condiţiile în care  orice cunoscător al limbii engleze ştie că traducerea este „The Kissing Gate”. Tot  denumirea „Poarta Sărutului” le-a dat bătăi de cap realizatorilor kitsch-ului cu pricina, astfel că în franceză, expresia  a fost tradusă ca „La Porte du Baiser”, când, de fapt, s-ar fi tradus „La Porte de Baiser”.  Titlul operei „Masa Tăcerii” este tradus în limba franceză ca „La Table du Silance”, când de fapt se scrie „La Table du Silence”. Şi expresia „Coloana fără Sfârşit” este tradusă greşit în limba franceză, ca fiind „La Colone sans Fin” când ar fi trebuit scris „La Colonne sans Fin”, declară Berca.

Consilierul municipal își manifestă indignarea față de situația respectivă și consideră că doar demisiile celor responsabili ar mai putea spăla din imaginea proastă pe care o au autoritățile locale la acest capitol. „Îmi  manifest, încă o dată, indignarea faţă de modul iresponsabil cu care reprezentanţii Primăriei Tg-Jiu şi cei ai Centrului pentru Cultură şi Artă „Constantin Brâncuşi” din Tg-Jiu tratează moştenirea nepreţuită lăsată de marele sculptor pe meleaguri târgujiene şi solicit primarului Florin Cârciumaru şi directorului Centrului de Cultură, Doru Strâmbulescu, să înceteze batjocura. Consider că cel mai bine ar fi ca toţi cei care au avut, până acum, atribuţii în gestionarea moştenirii Brâncuşi la Tg-Jiu, să părăsească funcţiile pe care le deţin, pentru că fiecare zi în care un iresponsabil rămâne într-o astfel de funcţie este un grav deserviciu adus târgujienilor şi un sacrilegiu la adresa părintelui sculpturii moderne”, susține Berca.

Vizualizări: 165

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: