Nu au protestat degeaba! Fără şcoli comasate în Gorj

Tot zbuciumul părinţilor din ultima săptămână de vacanţă a copiilor lor pentru a împiedica deciziile de comasare a unor şcoli şi transformarea celor mici în navetişti de la vârste fragede pare să nu fi fost în zadar. Inspectoratul Școlar a anunţat că nu vom avea şcoli comasate, asta după ce, vineri, un nou protest pe această temă a avut loc la Dumbrăveni, în comuna Crasna. Școala urma să fie închisă, dar decizia a fost abandonată, aşa cum s-a întâmplat şi cu cea privitoare la şcolile ce urmau să fie comasate la Tismana.

Părinţii din Dumbrăveni s-au strâns în număr de zece în curtea şcolii care a fost modernizată în ultimii ani şi care vara aceasta a fost aprovizionată cu suficiente lemne încât în clase să nu fie frig vreo două ierni de acum încolo. Oamenilor nu le venea să creadă că şcoala va fi închisă, dar joi seara ştiau că autorităţile vor să pună lacătul pe ea după ce şapte părinţi înaintaseră cereri pentru a-şi transfera copiii în alte unităţi de învăţământ. Nimeni nu mai credea vineri dimineaţa că şcoala va mai funcţiona vreodată, părinţii veniţi la şcoală sărind cu gura pe directoarea adjunctă a unităţii de învăţământ, căreia i-au reproşat că nu a făcut suficient pentru a evita închiderea şcolii. Directoarea a şi plecat din mijlocul oamenilor, neavând chef de discuţii tensionate cu aceştia, mai ales că oamenii ameninţau că luni, în prima zi de şcoală, îşi vor ţine copiii acasă.

„Am două fetiţe mici pe care nu vreau să le văd făcând naveta. Eu maşină nu am, poate doar cu căruţa să le duc la şcoală peste deal, dacă le mută de aici”, a spus unul dintre părinţi, în timp ce o mămică era atât de revoltată încât zicea că îşi va lua copilul şi va merge cu el de mână la preşedintele Iohannis. Copilul este bolnav grav, are cancer, a fost supus la diverse tratamente, iar naveta cu microbuzul cu siguranţă nu l-ar fi ajutat să îşi revină.

Strigătul de revoltă al părinţilor a ajuns până la Inspectoratul Școlar, care, prin purtătorul de cuvânt Georgeta Popescu, a transmis că anul şcolar începe luni şi la şcoala din Dumbrăveni la fel cum s-a întâmplat în ultimele decenii. Singura diferenţă o reprezintă numărul tot mai mic de copii. Acum rămâne de văzut dacă cei care şi-au cerut transferul la alte şcoli, inclusiv din Novaci, renunţă la mutările respective şi revin la Dumbrăveni ori rămân pe direcţia respectivă şi vor învăţa carte cu alţi dascăli în noul an şcolar.

Încep şcoala printre schele

Între timp, alte şcoli din judeţul Gorj vor primi copiii în şantier. La Târgu Jiu se lucrează deja la reabilitarea şi extinderea a două unităţi de învăţământ şi, din această toamnă, alte două şcoli şi două grădiniţe vor intra în reparaţii. La Novaci, de asemenea, este o şcoală unde se fac reparaţii, iar muncitorii nu au finalizat lucrările aşa că elevii vor fi nevoiţi să înveţe chiar şi printre schele. Constructorii au dat asigurări că vor lua toate măsurile de protecţie astfel încât elevii să nu fie puşi în pericol.

Vizualizări: 2,386

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: