Numărul copiilor cu părinţi plecaţi în străinătate s-a triplat

Numărul copiilor gorjeni cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate creşte pe zi ce trece. Din ultima raportare întocmită de Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Gorj reiese că numărul copiilor care au unul sau ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate se apropie de 3.000. Cei mai mulţi învaţă la şcolile din Mătăsari, Rovinari, Motru, Bumbeşti-Jiu, Albeni şi Târgu Cărbuneşti.

Faţă de anul 2008, numărul elevilor lăsaţi în grija bunicilor sau a vecinilor s-a triplat. „Dacă în anul 2008 se înregistrau în jur de 1000 de astfel de cazuri, din datele întocmite în luna februarie a acestui an reiese că numărul acestora a depăşit cifra 2.900”, spune Ion Elena, inspector în cadrul IŞJ Gorj. Lipsa agenţilor economici la nivel local care să atragă şi să reţină forţa de muncă tânără în localităţile respective generează acest fenomen. Pentru a-şi putea întreţine familia, părinţii iau calea străinătăţii. Cei mai mulţi pleacă în Spania, Italia sau în Portugalia. „Părinţii pleacă acolo unde îşi găsesc un loc de muncă, în ţări precum Spania, Italia, Portugalia, Marea Britanie sau Irlanda. Consecinţele plecării părinţilor în străinătate sunt dezastruoase pentru viaţa copiilor, pentru activitatea lor la şcoală deoarece lipsa legăturii afective cu părinţii determină tulburări de personalitate”, afirmă Ion Elena. Motivaţia pentru învăţare scade, copilul nu se simte în siguranţă şi poate fi atras în grupuri cu orientări greşite.

Lăsaţi în grija bunicilor

Cei mai mulţi elevi sunt lăsaţi în grija mamelor, bunicilor, unchilor, mătuşilor sau prietenilor de familie. Nu de puţine ori se întâlnesc situaţii în care copiii sunt lăsaţi în grija fraţilor mai mari. „Elevii lăsaţi în grija rudelor sau vecinilor pot fi victime ale spaţiului extraşcolar. Foarte rare sunt situaţiile în care elevii aflaţi în această situaţie reuşesc să îşi menţină o activitate de succes şi o viaţă normală”, menţionează Ion Elena.

Vizualizări: 96

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: